Bezpečnost potravin

Mohou omega-3 udržovat naši fyzickou a duševní pohodu během pandemie?

Vydáno: 28. 12. 2020
Autor: CZVP SZÚ

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Počet případů COVID-19 dosahuje více než 76 milionů s více než 1 694 000 úmrtí na celém světě (data ECDC k 23. 12. 2020). V této souvislosti bylo hlášeno zvýšení psychiatrických poruch včetně úzkosti a deprese. Vědci na celém světě proto hledají nové terapie a vakcíny pro boj proti COVID-19. Zlepšení vrozené imunity je součástí strategie, která navrhuje blokovat progresi COVID-19 v raných fázích. Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mají imunomodulační účinky. Kromě toho se také ukazuje, že mohou zlepšit poruchy nálady. 

Posílení základní imunity může pomoci zabránit úmrtí a psychickým následkům u jedinců infikovaných virem COVID-19 nebo předcházet relapsu pre-pandemických psychiatrických poruch. Zdravá a vyvážená strava může být tím, co potřebujeme ke zlepšení imunity. n-3 PUFA mohou být potenciálním nutraceutikem, který pomáhá udržovat naši duševní a fyzickou pohodu během pandemie. Výzkum časem ukáže, zda n-3 PUFA mají tento potenciál.
Protože jsou omega-3 MK běžně dostupné v podobě triglyceridů (triacylglycerolů), nejlépe současně s vitaminy (A, D, E), není chybou zařadit rybí olej do své diety, zejména pokud pravidelně nekonzumujete tučné ryby.
prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 23.12.24

 

Zdroj: SZÚ

Foto: Shutterstock