Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mořské plody se dočkají alternativy z mikrořas do kategorie

Aktuality > Aktuality

Mořské plody se dočkají alternativy z mikrořas

Vydáno: 14.7.2022
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Ryby a mořské plody jsou ve světě stále populárnější. Příkladem může být i ryze vnitrozemské Švýcarsko, kde během posledních 25 let vzrostla spotřeba těchto komodit o 60 procent a dosáhla 75 tisíc tun za rok.

Kredit: Stefan Weiss.Intenzivní spotřeba ryb a mořských plodů má své důsledky, především ohromnou zátěž mořských ekosystémů, ať už kvůli lovu anebo mořským farmám. Naléhavou situaci se snaží řešit i odborníci švýcarského institutu ETH Zürich Severin Eder a Lukas Böcker, kteří vyvíjejí alternativu k mořským plodům, založenou na mikrořasách.

Mikrořasy, tedy mikroskopické fotosyntetické organismy, jsou bohaté na proteiny, nenasycené tuky a mikroprvky, jinými slovy jsou vhodné pro zdravé stravování. U některých druhů mikrořas dosahuje podíl proteinů v sušině až 70 procent. Ještě lepší je, že obsahují prakticky všechny klíčové aminokyseliny. Právě mikrořasy jsou důvodem, proč jsou ryby a mořské plody tak zdravé. Stojí totiž na začátku jejich potravního řetězce.

Navzdory příznivému složení jsou mikrořasy v potravinářství stále spíše opomíjené. Jejich produkce a zpracování jsou stále ještě v počátcích. Böcker s Ederem vyvíjejí platformu, která zajistí produkci mořských plodů z mikrořas, k nimž se přidávají další rostlinné proteiny, například ze sóji či hrachu. Výsledkem by měla být alternativa k mořským plodům, která se jim bude blížit nejen chutí, ale i nutriční hodnotou.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Více informací naleznete zde: Plant-based prawns to protect the marine environment (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021