Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek MRSA ve vepřovém mase do kategorie

Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

MRSA ve vepřovém mase

Vydáno: 28.2.2007
Tisk článku
Staphylococcus aureus rezistentní k  methicillinu se ve zvýšené míře vyskytl v  Nizozemí ve vepřovém mase, u prasat a u farmářů. Je nutný rozsáhlý výzkum.
Podle zjištění nizozemského úřadu pro bezpečnost potravin VWA (Voedsel en waren autoriteit) se velmi obávaný nemocniční patogen MRSA - Staphylococcus aureus rezistentní k methicillinu - (methicillin resistant Staphylococcus aureus) vyskytl ve vepřovém mase, u prasat a v nepřiměřeně vysokém množství u farmářů. Záležitost byla dána na pořad jednání úřadu EFSA na poradním fóru v únoru 2007. Šetřením v Nizozemí se zjistilo, že se jedná o jiný kmen než je obvyklý v nemocnicích, a že vysoký počet prasat přenáší MRSA, aniž by tato zvířata byla klinicky nemocná.
Bude nutno zjistit více ohledně:
-         rezistence izolovaných kmenů MRSA,
-         genetické charakteristiky kmenů MRSA,
-         výskytu MRSA mezi farmáři,
-         výskytu MRSA u telat a jejich farmářů,
-         výskytu MRSA u drůbeže a na drůbežích jatkách,
-         výskytu MRSA u dojnic a na jatkách,
-         přenosu MRSA v řetězci produkce prasat,
-         výskytu MRSA v čerstvém mase.
VWA vyzývá členské státy, aby spojily síly k získání porovnatelných dat – Nizozemí má zájem koordinovat tento projekt.
Vyšetřování začalo onemocněním šestiměsíční holčičky, jejíž rodiče se ukázali být také nositeli MRSA, a byli to chovatelé prasat. Nizozemská studie uvádí, že výskyt MRSA u chovatelů prasat je 760krát větší než je počet hospitalizovaných. Zatím se zdá, že četnost onemocnění způsobeného MRSA není vysoká, a že dobrou tepelnou úpravou masa lze patogen zničit.
EU Food Law, 2007, č. 289, s. 3-4
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021