Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského do kategorie

Aktuality > Aktuality

Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského

Vydáno: 24.2.2021
Tisk článku
Autor: CZVP SZÚ
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Jednou z činností, které jsou úzce spojeny s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně je vyhledávání „nových“ expozičních zdrojů mykotoxinů v potravinách. Jedním z takových expozičních zdrojů mohou být doplňky stravy ze semen ostropestřce mariánského ( Silybum marianum ).

Přítomnost mykotoxinů v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského (Silybum marianum (L.) Gaertn.)

Jednou z činností, které jsou úzce spojeny s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně je vyhledávání „nových“ expozičních zdrojů mykotoxinů v potravinách.

Jedním z takových expozičních zdrojů mohou být doplňky stravy ze semen ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Semena obsahují silymarin, směs tří flavolignanů (silybinu, silydianinu, silychristinu). Silymarin má benefitní hepatoprotektivní účinky tzn., že chrání jaterní tkáň tím, že přispívá k jejich detoxikačnímu a regeneračnímu potenciálu. Hepatoprotektivní účinky silymarinu byly prokázány v mnoha výzkumných studiích. Na druhé straně však mohou být semena ostropestřce mariánského kontaminovány fuzáriovými a alternariovými mykotoxiny s nepříznivými toxickými účinky.

Ve výzkumných studiích se popisuje osídlení rostliny ostropestřce mariánského toxinogenními vláknitými mikroskopickými houbami zejména rodu Alternaria a Fusarium a následně produkce alternariových a fuzariových mykotoxinů v semenech rostliny. Při použití semen do doplňků stravy patří k nejvýznamnějším kontaminujícím mykotoxinům alternariol monometyl eter, alternariol, beauvericin, deoxynivalenol, enniatin A, enniatin A1, enniatin B, enniatin B1, T-2 toxin, HT-2 toxin, tentoxin a zearalenon.

Uvedené mykotoxiny nejsou ve vztahu k doplňkům stravy na bázi ostropestřce mariánského regulovány legislativou Evropské unie.

 

S dalšími podrobnými informacemi se mohou zájemci seznámit v přiloženém odborném článku.

 

Prof. J. Ruprich a kol., SZÚ-CZVP Brno, 17. 2. 2021

Zdroj: SZÚ

 

 

 

 

 

 

Foto: Archiv MZe

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Mykotoxiny

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021