Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Na cestě za superkukuřicí do kategorie

Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

Na cestě za superkukuřicí

Vydáno: 25.6.2009
Tisk článku
Vnesením kopie genu do dědičné informace kukuřice získali američtí vědci odrůdu produkující enormní množství biomasy.
Na univerzitě Illinois pracují vědci na vývoji odrůdy kukuřice s enormním potenciálem pro produkci krmiv a bioenergie. Tato odrůda má větší počet listů a silnější stébla než konvenční odrůdy kukuřice, palice jsou však menší a obsahují méně zrn o nižší hmotnosti. Příčinou je genetická modifikace, při níž vědci do dědičné informace rostlin vnesli kopii genu označovaného jako Glossy 15. Gen Glossy 15 se rozhodující měrou podílí na vývoji kukuřice, především stébla. Vývoj zrna je zpomalen a ani do sklizně není kompletně ukončen.
Přestože palice jsou malé, vedoucí vědeckého týmu Dr. Stephen Moose si je jist, že kukuřice bude vhodná jako krmivo: „Místo v zrnu je velké množství cukru uloženo ve stéblech a v listech. Pro skot by naše kukuřice mohla být velmi chutná“.
Mělo by být možné také kombinované využití jako krmné a energetické rostliny. Podle představy Dr. Moose pěstitel zrno a palice zkrmí a slámu a listy prodá do zařízení na výrobu etanolu.
Schvalovacího procesu nové odrůdy kukuřice se šlechtitelé neobávají. „Nevnesli jsme do kukuřice žádný nový gen, pouze jsme do ní vnesli kopii genu, který už má, abychom zvýšili výkonnost“, tvrdí Dr. Moose.
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 6, s. 12
Objednávka kopie článku
 
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021