Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Na nové detekci bakterií v mléce se podílí 8 zemí EU včetně ČR do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Na nové detekci bakterií v mléce se podílí 8 zemí EU včetně ČR

Vydáno: 11.3.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Světluše Bodoková
Nová detekční technologie, která přesně zjistí původce bakteriálního zánětu kravského vemene.  
Snížit finanční ztráty, které farmářům každoročně vznikají kvůli bakteriálním onemocněním krav, a zlepšit kvalitu potravin by mohla nová detekční technologie, na jejímž vývoji se podílejí i čeští vědci. Metoda má totiž rychle a přesně zjistit například původce bakteriálního zánětu kravského vemene, což zefektivní léčbu a sníží ztráty mléka. Projekt financuje Evropská komise a je do něj zapojeno 22 výzkumných ústavů, podniků a asociací z osmi zemí EU.
 
Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR vysvětlil, že detekční systém díky novému biosenzoru dokáže velmi rychle identifikovat patogenní bakterie v kravském mléce. Zatímco nyní laboratorní rozbor zabere i několik dní, tak pomocí této metody by jej farmář podle Petra Roubala z firmy Milcom mohl mít k dispozici ještě týž den, kdy vzorek odebere a vloží do přístroje. Výrazně nižší má být i podíl nesprávných výsledků testů, což je pro správnou léčbu stejně důležité jako rychlost stanovení původce onemocnění.
 
Odborníci z několika evropských zemí, kteří o novém systému diskutovali 10. března v Praze, ale ještě detekční metodu musí testovat, aby ji důkladně prověřili. Je proto podle nich zatím předčasné odhadovat, kdy by mohl světlo světa spatřit komerční prototyp detektoru.
 
Výsledky testování s napětím očekávají farmáři. Podle Tima Brigstockeho z britské asociace chovatelů mléčného skotu je totiž bakteriální zánět mléčné žlázy u krav velkým problémem. Ve Velké Británii připadá na sto krav 40 až 50 případů této bakteriální choroby, přičemž v každém z nich farmáři přicházejí v průměru o 150 až 200 liber. Škody zahrnují neprodané mléko, náklady na léčbu nemocných dojnic či jejich odstranění ze stáda.
 
Nová technologie na detekci bakterií by ovšem mohla najít uplatnění i mimo zemědělství. Homola zmínil například kontrolu potravin, biotechnologie, zdravotnictví či ochranu před biologickým terorismem.
 
 
Zdroj: Agris
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021