Bezpečnost potravin

Na Vánoce nemusí být jen kapr

Vydáno: 1. 10. 2008
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 30.9.2008.

Zajímavé je, že se o kaprech začíná hovořit vždy až před Vánoci, a přitom je tato ryba „poživatelná“ celoročně. Podobně tomu je i s ostatními sladkovodními rybami, a přitom je jejich nabídka docela obstojná.
 
O samozřejmě zdravotně nezávadné ryby z ČR je zájem i v cizině, vyvážejí se do řady zemí EU, z celkového množství vylovených asi 20 tisíc tun tržních ryb se jich vyveze okolo 9 tisíc tun. Přitom spotřeba ryb na hlavu u náčiní 5 kilo na hlavu na rok, ale z tohoto množství je sladkovodních jen jeden kilogram.
 
Jistě, tradice je tradice, takže většina z těch druhých okolo 9 tisíc tun kaprů se sní o Vánocích. Je třeba zmínit, že se ročně také vyloví okolo 700 tun lososovitých ryb, asi 900 tun býložravých, jako je amur nebo tolostolobik a línů a marén (síh severní maréna) asi 200 tun.
 
Z hlediska zdravé výživy, nebo lépe z pohledu na příznivé působení na lidský organismus, je právě rybí maso velmi prospěšné. Je tedy škoda, když se hovoří o kaprovi, zapomínat na jeho ostatní sladkovodní příbuzné.
 
Letošní výlovy, které začaly, naznačují, což zajímá veřejnost, že bude ryb dostatek, jako každý rok. Je třeba ale také podotknout, že na způsob výlovu i z hlediska welfare a na zdravotní nezávadnost ryb dozírají orgány státního veterinárního dozoru. Zatím jsme nezaznamenali žádné problémy.
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR