Bezpečnost potravin

Nadlimitní koncentrace umělých barviv ve zmrzlinách

Vydáno: 2. 6. 2009
Autor: bodokova1

Vyšší obsah barviva může nepříznivě působit na alergiky a negativně ovlivnit imunitu.

Jihomoravští hygienici budou v letošní turistické sezoně kontrolovat prodejce pečených kuřat a dalšího teplého masa a zmrzlináře. Chtějí se zaměřit hlavně na pulty s teplým jídlem v supermarketech a na čerpacích stanicích a na prodejce zmrzlin, kteří si ji připravují sami. Hygienici zjistili, že část zmrzlinářů používá v nedovolených koncentracích umělá barviva.
Hygienici kvůli podezření na nevyhovující složení zmrzlin provedli několik předběžných testů. Analyzovali 12 vzorků zvlášť sytě vybarvené zmrzliny Čtyři vzorky nevyhověly. Výrobci do lahůdky přimíchali buď více syntetického barviva, než povolují normy, nebo použili u nás nepovolenou látku.
Vyšší obsah barviva může nepříznivě působit na alergiky a hlavně u dětí může negativně ovlivnit imunitu. Nejvíce barviv obsahovaly červeně zabarvené zmrzliny, jako je třešňová nebo višňová, naopak u sytě zelených pistáciových ani výrazně modrých takzvaných šmoulových zmrzlin hygienici nadlimitní množství ani nepovolené substance nezjistili.
Loni hygienici při více než 1000 kontrolách uložili pokuty za 150.000 korun a dvě provozovny zavřeli.

Zdroj: vetweb.cz, 02.06.2009