Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nadměrný obsah vitaminu A v některých potravinách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Nadměrný obsah vitaminu A v některých potravinách

Vydáno: 23.3.2009
Tisk článku
Podle stanoviska EFSA by mělo být zvířatům chovaným pro produkci jater a vajec podáváno poloviční množství vitaminu A.
Vzhledem k tomu, že v živočišných potravinách jako jsou játra a vejce bylo zjištěno nadměrné množství vitaminu A, vydal FEEDAP – panel úřadu EFSA pro krmiva – doporučení, aby se snížil příjem vitaminu A v chovu zvířat určených pro potraviny, přičemž však to nesmí mít negativní vliv na zdraví zvířat a ekonomiku zemědělské produkce. Vitamin A je schválenou doplňkovou látkou krmiv podle nařízení 12831/2003.
FEEDAP souhlasí s horním limitem pro příjem vitaminu A - 3000 μg denně - stanoveným Vědeckým výborem pro potraviny (SCF) v r. 2002, avšak postmenopausální ženy vzhledem k riziku osteoporózy a fraktur kostí by měly přijímat jen polovinu. Pravidelná konzumace jater v kombinaci s vitaminovými suplementy je riskantní. Hodnocení rizika je komplikováno nedostatkem informací o konzumaci jater

EU Food Law, 2009, č. 379, s. 8

Předcházející informace
EFSA doporučil revidovat maximální koncentrace vitaminu A v krmivech
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021