Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nadměrný příjem hliníku ze stravy do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Nadměrný příjem hliníku ze stravy

Vydáno: 16.7.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA stanovil týdenní limit pro příjem hliníku. U značné části populace je překračován.
Vědecký panel pro aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály přicházející do kontaktu s potravinami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC)* byl požádán Evropskou komisí, aby posoudil bezpečnost hliníku přijímaného ze všech zdrojů v potravinách.
EFSA–AFC stanovil nový tolerovatelný týdenní příjem hliníku (TWI) a to ve výši 1 mg/kg tělesné hmotnosti. Experti EFSA odhadují, že u značné části evropské populace bude tento limit překročen. Hlavním zdrojem expozice hliníku u obecné populace je strava.
Celková expozice hliníku ze stravy se odhadovala ze studií provedených v několika evropských zemích: Nizozemí, Francie, Velká Británie a Švédsko. Panel zjistil, že výše dietetické expozice je značně rozdílná. Průměrná dietetická expozice u dospělých se pohybuje v rozmezí 0,2–1,5 mg/kg tělesné hmotnosti/týden, u dětí a mladistvých v rozmezí 0,7–2,3 mg/kg tělesné hmotnosti/týden.

Hlavním zdrojem hliníku ze stravy jsou cereálie a cereální výrobky (např. chléb, pečivo, biskvity a listové pečivo), zelenina (např. houby, špenát, ředkvičky a listový salát), nápoje (např. čaj a kakao) a některá kojenecká výživa. Pitná voda je minoritní zdroj expozice. Dalšími zdroji jsou farmaceutické preparáty a spotřebitelské výrobky obsahující hliníkové sloučeniny.

Komise požádala EFSA, aby pro různé populační skupiny provedl podrobný rozbor expozice podle zdroje. Vzhledem k provedení studií na lidech a použitým analytickým metodám bylo možné posoudit pouze celkovou expozici hliníku ze stravy a nebylo možné určit podíl z jednotlivých zdrojů, tj. množství přirozeně přítomné v potravinách, příspěvek z potravinářských aditiv a množství, které se uvolňuje během zpracování a skladování potravin a to z fólií, nádob nebo náčiní obsahujících hliník. Stanovisko EFSA k bezpečnosti hliníku ze stravy je v příloze.
 
Příloha: Safety of aluminium from dietary intake (pdf, 133 kB, 34 stran)
 
EFSA
*) informace k vědeckému panelu AFC
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021