Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Nákaza bakterií Salmonella Agona zřejmě souvisí s potravinami určenými k přímé spotřebě do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Nákaza bakterií Salmonella Agona zřejmě souvisí s potravinami určenými k přímé spotřebě

Vydáno: 1.8.2018
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal rychlé hodnocení nákaz způsobených bakterií Salmonella Agona.

Pět evropských zemí ohlásilo celkem 147 osob infikovaných kmeny Salmonella Agona, přičemž 122 případů se vyskytlo od počátku roku 2017 a zbývajících 25 v rozmezí let 2014 až 2016.

Počet hlášených postižených osob v jednotlivých zemích je následující: Spojené království (129), Finsko (15), Dánsko (1), Německo (1) a Irsko (1).  

Na základě dostupných informací odborníci z úřadů EFSA a ECDC naznačili, že zdrojem infekce mohou být výrobky určené k přímé spotřebě, jako jsou saláty a sendviče, které obsahují okurky a byly připraveny ve Spojeném království. Zatím se však nepodařilo určit konkrétní místo ve výrobním řetězci, kde došlo ke kontaminaci. 

Odborníci varovali, že dokud nebude identifikován zdroj infekce a konkrétní místo kontaminace ve výrobním řetězci, mohou se objevit nové případy.

 


Zdroj: EFSA


Foto: Shutterstock