Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Naložené maso může být zdraví nebezpečné do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele

Naložené maso může být zdraví nebezpečné

Vydáno: 7.8.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
MF DNES testovala kupovaná nakládaná masa na gril. Tři vzorky obsahovaly bakterie salmonely nebo listerie. Většina vzorků obsahovala zvýšené množství bakterií svědčící o počínajícím procesu kažení.

V kupovaném nakládaném mase na gril se často skrývá vážné nebezpečí pro zdraví v podobě bakterií. MF DNES testovala naložená masa. Tři vzorky obsahovaly bakterie salmonely nebo listerie, které jsou zdraví nebezpečné a oslabený člověk kvůli nim může i zemřít. "Tři masa byla za zenitem a dalších osm se k zenitu blížilo každou hodinou," popsal test jeden z porotců Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Výsledky testu najdete zde

"Listerie nebo salmonela by v potravinách být neměly. Teplota nad sedmdesát stupňů po dobu třiceti minut tyto mikroby spolehlivě likviduje. Problém je v tom, že grilování tuto teplotu po tak dlouhou dobu nezaručuje," říká primář mikrobiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák.

Kvůli listerii, která může "číhat" v uzeninách, salátech či nemyté zelenině, v Česku předloni zemřelo čtrnáct lidí. Naštěstí lidé s dobrou imunitou nemusí mít žádné příznaky, i když se nakazí. Ale jindy se objeví horečky, zimnice, průjem, zánět spojivek či osrdečníku. Mimořádně nebezpečná je tato bakterie pro těhotné ženy, u kterých může vyvolat potrat.

Podobně působí i salmonela. Ročně postihne na 30 tisíc Čechů. Někteří z nich prožijí několik dní v nemocnici na kapačkách, protože infekce hodně dehydratuje organismus. "Salmonelóza v kuřecím mase je obecný problém, běží spousta programů na její likvidaci. Ale k nákaze může dojít i při nevhodném zacházení s masem při porcování, jeho bourání nebo nakládání," říká Stanislava Herčíková z oddělení hygieny potravin Státního veterinárního ústavu v Praze.

Také listerie, které jsou v mase už při balení, se mohou při dobrých podmínkách dál množit. A ty jsou už kolem nuly. "Listerie se množí i při teplotách jen dvě desetiny nad nulou. Při vyšších rostou ještě rychleji," říká Herčíková.
Zatímco výrobce doporučuje skladovat maso obvykle nejvýše při čtyřech až pěti stupních nad nulou, v domácích ledničkách bývá mnohdy více. Záruka masa se vztahuje jen na skladování při doporučené teplotě. Test MF DNES, zaměřený pro změnu na mletá masa, navíc ukázal, že s doporučenou teplotou mívají potíže už při skladování v obchodech. U mletého masa teplota nesmí stoupnout nad dva stupně nad nulou.

S tím, jak se snaží dodavatelé co nejdéle natahovat dobu spotřeby, mají bakterie spoustu času se rozmnožovat. Platí tak jediné – tepelně je zničit. Ale ani to výrobce zákazníkovi neusnadňuje. Plátky masa na grilování jsou totiž často nakrájené šikmo. "To je zásadní chyba. Kdo neumí grilovat a jen to maso obrátí ze strany na stranu, lehce se mu stane, že v jedné části bude přepečené nebo vysušené a na druhé spálené," říká Vaněk. V důsledku to zase znamená, že nebezpečné bakterie mohou přežít a lehce se dostat do těla i po tepelné úpravě.
Abyste si maso užili, měli byste je krájet vždy přes vlákno a na dva prsty silné plátky. Pak ho nádherně ugrilujete. Problematické jsou i marinády v hotovém mase na gril. Jde o další dobré prostředí pro množení bakterií. Porotci je v testu MF DNES našli v osmi baleních.
Některé marinády se začaly hned připalovat, čoudily a povrch masa rychle zčernal. Po ochutnání byl cítit žluklý umělý tuk.

Co se zkaženým masem ?
Když zjistíte, že maso páchne, vraťte se co nejrychleji do obchodu a maso hned reklamujte. Právnicky řečeno "uplatnit právo z odpovědnosti za vady musí kupující nejdéle v den následující po koupi, jinak jeho práva zaniknou". Reklamovat zkažené maso tedy můžete nejpozději druhý den.

Musí prodejce reklamaci uznat?
Seriózní prodejce reklamaci uzná a bez problému vrátí peníze. Ten méně seriózní vás odmítne s tím, že se maso zkazilo až u vás. Prodávající odpovídá pouze za vady, které mají rychle se kazící potraviny při převzetí. Což se jen těžko dokazuje. Bude vás přesvědčovat, že se maso zkazilo, když jste s ním cestou z obchodu domů kdovíkde běhali nebo jste ho nechali ležet při pokojové teplotě na stole.

Jak se bránit?
Pokud prodejce reklamaci neuzná, nezbývá nic jiného než se obrátit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta spor sice nevyřeší, ale může se do obchodu vydat na kontrolu.

Co když mi jídlo ublížilo?
Když se vám po zkaženém jídle udělá špatně, máte teoreticky možnost vymáhat na obchodě odškodnění. Budete ale jen těžko dokazovat, že se vám udělalo špatně právě po jídle z tohoto obchodu. Ledaže by lidí s podobnými problémy bylo víc.
Rada je jediná: máte-li podezření, že s jídlem není něco v pořádku, nejezte ho. Vždy před koupí zkontrolujte datum spotřeby a podívejte se, zda u mražených potravin nedošlo k rozmražení a opětovnému zmražení. To se pozná například podle uvolněného vakuového balení a množství námrazy

Zdroj: ekonomika iDNES

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021