Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nanočástice zlata ke zjištění melaminu do kategorie

Nanotechnologie > Vlivy na zdraví - Archiv> Nanotechnologie> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Nanočástice zlata ke zjištění melaminu

Vydáno: 13.8.2010
Tisk článku
Nová metoda detekce melaminu v mléce pomocí koloidního roztoku zlata přišla z Číny.

Na univerzitě v Xi´an ve střední Číně vyvinuli metodu detekce melaminu s použitím koloidního roztoku zlata. Velikost nanočástic zlata vyrobeného redukcí H(AuCl4) s kyselinou citronovou nebo s NaBH4 je 2 – 100 nm. Koloidní roztok zlata má tmavě červenou barvu, která se mění podle vzájemné vzdálenosti částic. Pokud je melamin přítomen v neutrálním roztoku, shlukují se nanočástice do větších agregátů a dochází přitom ke změně barvy od červené přes růžovou po modrou. Mez stanovitelnosti touto metodou je 0,4 mg/l. Měření je jednoduché nákladově příznivé, provádí se při pokojové teplotě a trvá jen 12 minut.


Dtsch. Lebensm. Rdsch., 106, 2010, č.6, s. 295

(Původní článek: Food Chemistry, 122, 2010, č. 3, s. 895-900)

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021