Bezpečnost potravin

Nanotechnologie v potravinářském sektoru

Vydáno: 28. 1. 2010
Autor:

Zpráva vypracovaná Sněmovnou lordů ve Velké Británii. Leden 2010.

Výbor pro vědu a technologii Sněmovny lordů ve Velké Británii zahájil 3.2.2009 šetření týkající se využití nanotechnologií a nanomateriálů v potravinářském průmyslu. Za tímto účelem byl zřízen podvýbor, který se zaměřil na následující oblasti:
– potravinářské výrobky,
– aditiva a doplňky (suplementy),
– potravinářské obaly,
– potravinářské výroby,
– živočišná krmiva,
– pesticidy a hnojiva,
– výrobky přicházející do kontaktu s potravinami (např. zásobníky potravin, kuchyňské náčiní).
 
Výbor rozeslal příslušným subjektům ve Velké Británii a v jiných zemích řadu otázek, na které čekal odpověď do 13.3.2009. Na základě získaných odpovědí byla vypracována zpráva, která byla dne 8.1.2010 uveřejněna pod názvem “Nanotechnologie a potraviny” (viz přílohy).
 
Příloha 1: Nanotechnologies and Food. Volume I (pdf, 596 kB, 112 stran)
Příloha 2: Nanotechnologies and Food. Volume II (pdf, 2,42 MB, 376 stran)
 

Zdroj: Nanoforum Newsletter č. 50, leden 2010