Bezpečnost potravin

Národní normy pro mlékárenské produkty v Rusku

Vydáno: 23. 7. 2010
Autor:

Seznam nových norem GOST (účinnost od r. 2011) s technickými podmínkami pro mléko a mléčné výrobky a s metodami stanovení jakosti.

V souvislosti s  vydáním nového federálního zákona č. 88-FZ „Technický reglement pro mléko a mléčné výrobky

 bylo v Rusku v průběhu r. 2009 přepracováno nebo nově zpracováno mnoho norem a technických požadavků. Řada státních institucí (včetně universit GNU VNIMI, GNU VNIIMS) se zabývala kompletováním požadavků, včetně využití norem Codex Alimentarius, a technický výbor TK 470 nakonec přijal kolem 40 nových nebo změněných norem. Principiálně jsou normy dobrovolné s účinností od r. 2011. Po jejich oficiálním přijetí federálními orgány musí být přijato opatření, kterým budou doplněny do Nařízení  vlády č. 1866 Z 15. 12. 2008 o začlenění norem pro splnění federálního zákona č. 88-FZ.

 

Pozměněné normy

GOST R 52090 „Mléko tekuté. Technické podmínky.“

GOST R 52091 „ Smetana tekutá. Technické podmínky.“

GOST R 52092 „Kysaná smetana. Technické podmínky.“

GOST R 52093 „Kefír (z kravského nebo kozího mléka , kombinace mléčných bakterií). Technické podmínky.“

GOST R 52094 „Rjaženka (ukrajinské kysané mléko krémové barvy. Mléko se nejprve tepelně ošetřuje tři až čtyři hodiny při 97 ºC a poté se po přídavku streptokokové kultury fermentuje po dobu čtyř až pěti hodin při 40 ºC).Technické podmínky.“

GOST R 52095 „Kysané mléko. Technické podmínky.“

GOST R 52096 „Tvaroh. Technické podmínky.“

GOST R 52175 „Mražený krém mléčný, smetanový a plombir. Technické podmínky.“

GOST R 52253 „Máslo a pomazánkové máslo. Všeobecné technické podmínky.“

GOST R 52100 „Pomazánky a tavené směsi. Všeobecné technické podmínky.“

GOST R 52054 „Mléko kravské, syrové. Technické podmínky.“

GOST R 51331 „Mléčné výrobky. Jogurty. Všeobecné technické podmínky.

GOST R 53503 “Mléko odtučněné syrové. Technické podmínky.“ (nepasterované i pasterované)

GOST R 53435 „Smetana syrová. Technické podmínky.“ (nepasterovaná i pasterovaná)

 

Nově zpracované normy (často s využitím dřívějších norem)

GOST R 535038 „Varenec (modifikace rjaženky. Tepelné ošetření je delší – čtyři až pět hodin, fermentace kratší – tři až čtyři hodiny). Technické podmínky.“
GOST R 53506 „Acidofilní mléko. Technické podmínky.“

GOST R 53505 „Kysané mléko mečnikovské. Technické podmínky.“

GOST R 53504 „Tvaroh zrnitý. Technické podmínky.“

GOST R 53436 „ Mléčné konzervy. Zahuštěné mléko a smetana, slazené. Technické podmínky.“

GOST R 53507 „Konzervy obsahující mléko, zahuštěné, s cukrem. Technické podmínky.“ (Nejvýše 50 % mléka nahrazeno nemléčnou surovinou

GOST R 53379 „Měkké sýry. Technické podmínky.“

GOST R 53421 „Sýry nakládané. Technické podmínky.“

GOST R 53437 „Sýry. „Suluguni a Slojstnyj“ (2 druhy čedarizovaných sýrů). Technické podmínky.“

GOST R 53512 „Sýrové výrobky. (nemléčná surovina nejvýše 50 %) Technické podmínky.“

GOST R 53502 „Sýrové výrobky tavené. (nemléčná surovina nejvýše 50 %) Technické podmínky.“

GOST R 53438 „Syrovátka mléčná. Technické podmínky.“

GOST R 53492 „Syrovátka mléčná sušená. Technické podmínky.“

GOST R 53513 „Podmáslí a nápoje na jeho bázi. Technické podmínky.“

GOST R 53493 „Albumin mléčný. Technické podmínky.“

GOST R 53456 „Koncentráty syrovátkových bílkovin, sušené. Technické podmínky.“

GOST R 53430 „Mléko a mléčné produkty. Metody mikrobiologické analýzy.

GOST R 53459 „Mléko a mléčné produkty. Metoda stanovení aktivní kyselosti (pH, potenciometricky)


 Byly dokončeny i další normy, které ještě nemají přiřazeno číslo:

Ajran (nápoj z jogurtu a vodné složky původem z Turecka). Technické podmínky.“

„Tvarohová hmota speciální. Technické podmínky.“

„Kasein. Technické podmínky.“

„Mléko a mléčné produkty. Stanovení obsahu konzervantů a barviv metodou HPLC

„Mléko a mléčné produkty a mléčná dětská výživa. Metody stanovení obsahu jódu

„Mléko a mléčné produkty. Stanovení obsahu stabilizátorů metodou plynové chromatografie.“

„Mléko a mléčné produkty. Stanovení celkového obsahu tuku fotokolorimetrickou metodou.“

„Mléko. Identifikace bílkovinného složení elektroforetickou metodou v polyakrylamidovém gelu.“

 

Nadále nebudou používány oborové normy (OST), za jakost výrobků odpovídá výrobce.

Máslo se smetanovým zákysem se bude označovat jako „Tradiční“ (GOST 37)

(Původní článek podrobně pojednává o dosavadní a nové normě pro zahuštěné slazené mléko, s. 16-18.)

Moločnaja promyšlennost, 2010, č. 1, s. 12-14, 16-18

Objednávka kopie článku


Doplňující informace
:

Ruské normy pro mléko a výrobky (2005, dosavadní stav)

GOST BANK

Katalog GOSTov

Normservis. Technické normy z celého světa (Prodej norem)

Veterinární a hygienické předpisy Ruské federace (SVS)