Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Natamycin ve víně do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Natamycin ve víně

Vydáno: 30.6.2010
Tisk článku
Je věnována zvýšená pozornost analytickým metodám a kontrole výskytu nepovoleného antimykotika ve vínech z Argentiny a Jižní Afriky.

Natamycin (též označovaný jako pimaricin) je jako prostředek proti kvasinkám a plísním  v EU povolen pouze k ošetření povrchu sýrů a uzenin. Předpokládá se, že příjem u dětí resp. dospělých nepřekročí 0,1 resp. 0,05 mg/kg tělesné hmotnosti a den. Natamycin působí antimykoticky na základě vytváření komplexu s ergosterinem z buněčných stěn mikroorganismů, a tím se buněčné stěny poškodí a mikroorganismy hynou.

Pro použití do vín není v EU natamycin povolen, ale používá se v některých třetích zemích. Taková vína však nesmějí být do EU dovážena. Před nedávnem došlo ke zjištění natamycinu v některých červených vínech z Argentiny a Jižní Afriky. Problematice je nyní věnována zvýšená pozornost: situace je řešena jednak s dozorovými orgány příslušných zemí, jednak kontrolou v EU.

V původním článku jsou diskutovány metody stanovení, jejich citlivost, specifičnost, přesnost a reprodukovatelnost. Metodou HPLC-MS/MS bylo množství natamycinu 16 μg/l stanoveno se standardní odchylkou 1,4 μg/l.


Dtsch. Lebensm. Rdsch., 2010, č. 3, spec. Suppl., s. 38-42

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021