Doporučení Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost
V podzimním období dochází někdy k záměně kaštanů, které rostou na jírovci maďalu (kaštanu koňském; Aesculus hippocastanum) se sladkými kaštany, které vyrůstají na kaštanovníku jedlém (kaštanovníku setém; Castanea sativa).
Studie Francouzského úřadu pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost (ANSES) o případech záměn rostlin uvádí, že francouzská toxikologická střediska detekovala od roku 2012 do roku 2018 záměny koňských kaštanů s jedlými v 11 % případů ze všech záměn během celého období. Jednalo se o druhou nejčastější záměnu po záměně cibulovin (12 % případů).
I když se běžně hovoří o „kaštanech“, „kandovaných kaštanech“, „kaštanovém pyré“ nebo „kaštanovém krému“, ve skutečnosti se mluví pouze o odrůdě velkých jedlých kaštanů, které jsou pěstovány za účelem konzumace.
Zatímco pěstované nebo volně rostoucí sladké kaštany jsou jedlé, koňské kaštany jsou jedovaté a mohou způsobit poruchy trávení, např. bolest břicha, nevolnost, zvracení a podráždění krku.
Jak můžeme rozeznat koňské kaštany od kaštanů jedlých?
Sledujte tvar semen a jejich vnější obal:
Podívejte se, kde stromy rostou a prohlédněte si jejich listy:
-
Koňské kaštany bývají ve městech, parcích, uličkách a na školních pozemcích, zatímco jedlé kaštany rostou v lesích nebo sadech;
- Každý list koňského kaštanu se skládá z několika oválných složených lístků, které dodávají celému listu vzhled ve tvaru dlaně, zatímco listy jedlých kaštanů jsou jednoduché, protáhlé a nemají složené lístky.
Buďte opatrní při sbírání jedlých kaštanů, abyste je nezaměnili!
Autor překladu: Ing. Ivo Doskočil, Ph.D., ČZU v Praze
Zdroj: Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost
(ANSES)

Zdroj: Pixabay