Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Návod EFSA na posuzování bezpečnosti rostlinných materiálů do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Návod EFSA na posuzování bezpečnosti rostlinných materiálů

Vydáno: 29.9.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Doporučení určené autoritám a výrobcům, jak postupovat při posuzování bezpečnosti bylin určených pro doplňky stravy.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil doporučení určené potravinářským autoritám, které se týká toho, jak posuzovat bezpečnost bylinných materiálů a přípravků, které jsou určeny pro použití v doplňcích stravy. Práce, která byla provedena z vlastní iniciativy EFSA, napomůže také výrobcům potravin při posuzování bezpečnosti složek, které zamýšlejí použít ve svých výrobcích.
 
Stanovisko vědeckého výboru EFSA specifikuje, které údaje jsou zapotřebí pro posouzení bezpečnosti. V závislosti na existující úrovni poznatků o dané bylině a látce/látkách, které bylina obsahuje, se předpokládá použití dvouúrovňového vědeckého přístupu. Jde o závěr pětiletého projektu EFSA, který zahrnoval veřejnou diskusi, jehož cílem bylo zlepšit úroveň posuzování bezpečnosti rostlinných produktů, které se prodávají široce na trhu.
 
Návod obsahuje také soubor kritérií, která uvádějí priority při posuzování bezpečnosti používaných bylinných složek. Související zpráva – vytvořená pracovní skupinou složenou zčásti z expertů EFSA a zčásti z národních autorit – uvádí řadu příkladů vysvětlujících, jak by se měl navrhovaný přístup aplikovat při různých situacích.
 
Ve spolupráci s členskými státy EU EFSA rovněž shromáždil dostupné informace o velkém počtu bylin, u kterých se zjistilo, že při použití v potravinách nebo doplňcích stravy představují zdravotní riziko. Tento přehled (kompendium), který se bude pravidelně aktualizovat, má napomoci výrobcům a autoritám působícím v oblasti bezpečnosti potravin a to tím, že bude informovat o možných problémech souvisejících s bezpečností (nezávadností).
 
V listopadu 2009 se uskuteční v Aténách konference, na které bude EFSA informovat o dosud provedené práci v této oblasti a bude se diskutovat s členskými státy EU a dalšími subjekty o možném dalším vývoji.
 
* Směrnice pro posuzování bezpečnosti bylin a bylinných přípravků určených pro použití jako složka v doplňcích stravy
* Doporučení pro použití směrnice EFSA založené na reálných případových studiích
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018