Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Návrh Komise pro nakládání s vedlejšími živočišnými produkty do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Návrh Komise pro nakládání s vedlejšími živočišnými produkty

Vydáno: 29.7.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Tisková zpráva SVS z 28. 7. 2008.
Vedlejší živočišné produkty, co to je?
Podle údajů, které uvádějí orgány EU, produkují jatka, chovy hospodářských zvířat, mlékárny a zpracovatelské podniky ročně více než 15 milionů tun vedlejších živočišných produktů. Těmi se rozumí například uhynulá zvířata, kůže, kosti, odřezky masa při zpracování a výrobě potravin, krev, střeva, odpad z mlékáren apod., na rozdíl od hlavních produktů, kterými se rozumí maso určené k výživě lidí, mléko, vejce, med, apod.
 
S ohledem na obrovské množství vedlejších živočišných produktů, které je jednak dále možné využívat pro technické účely, nebo je v případě jejich nevyužívání tzv. neškodně odstranit, přijala evropská Komise dne 10. 7. legislativní návrh, který by měl být velkým zjednodušením pro nakládání s těmito surovinami živočišného původu.
 
Smyslem zamýšleného návrhu, který bude posléze po přijetí platit i pro ČR, je snížení zbytečného administrativního zatížení spočívající v některých případech v duplicitě dosud platných předpisů. Změnu by měli ocenit především producenti i zpracovatelé vedlejších živočišných produktů, přičemž vždy bude, jako dosud, prioritní hledisko neohrozit zdraví lidí, ani zvířat, a neohrozit životní prostředí. Dojde ke zjednodušení procedury schvalování podniků a k jasnějšímu stanovení hranic kompetencí dozorových orgánů.
 
K návrhu se samozřejmě vyjádří, právě kvůli možnému riziku pro člověka i EFSA - Evropský úřad pro potraviny a SCCP - Vědecký výbor pro spotřebitelské produkty.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018