Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Návrh na řešení výživových profilů pro uvádění výživové hodnoty do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Návrh na řešení výživových profilů pro uvádění výživové hodnoty

Vydáno: 16.12.2008
Tisk článku
Komise navrhuje specifické výživové profily pro deset skupin potravin a společná kritéria pro ostatní výrobky.
Podle zprávy Evropské komise z 21 října 2008 by pro aplikaci nařízení 1924/2006/ES ohledně uvádění výživových a zdravotních tvrzení měl být stanoven jeden základní výživový profil a dále asi 10 profilů pro specifické skupiny potravin:
-         nealkoholické nápoje,
-         rostlinné oleje a roztíratelné tuky,
-         mléčné výrobky kromě sýrů,
-         sýry,
-         výrobky z obilovin kromě snídaňových cereálií,
-         snídaňové cereálie,
-         ovoce, zelenina a výrobky z nich,
-         maso a masné výrobky,
-         ryby a výrobky z ryb,
-         hotové pokrmy.
Na základě provedeného testování výrobků existujících na trhu by uvádění výživového tvrzení přicházelo v úvahu asi pro více než 50 % sycených nápojů, přes 94 % šťáv, přes 60 % tuků, přes polovinu chlebů a přes 40 % výrobků z masa a mléka. Pro testování byly vytvořeny modelové spotřební koše na základě údajů jednotlivých států, na komerční koš podle údajů CIAA a „redukovaný“ koš obsahující základní potravin.
Modelově byly pro cukr v různých skupinách potravin stanovena hladina od 5 g/100 g sycených nápojů až po 25 g/100 g snídaňových cereálií, pro nasycené tuky od 2 g/100 g mléčných výrobků (kromě sýrů) až po 10 g/100 g sýrů, pro sodík od 300 mg/100 g mléčných výrobků až po 700 mg/100g snídaňových cereálií.
Pro potraviny, které nebudou spadat do skupin, pro které jsou stanoveny specifické profily by měly platit limity: pro sodík max. 400 mg/100 g, pro nasycené tuky 2 g/100 g, pro cukry 10 g/100 g.
Pokud by průmysl prosadil, že tvrzení lze uvádět i na výrobcích, které překročí jeden ze stanovených limitů, pak by počet potravin , u nichž by bylo výživové tvrzení přípustné podstatně stoupl a zahrnoval by všechny nealkoholické nápoje, šťávy a nektary, všechny tuky, téměř všechny chleby a většinu snídaňových cereálií. Komise navrhuje výjimky také pro výživové doplňky, potraviny pro zvláštní výživu a veškeré ovoce a zeleninu.
Zatím nejsou zpracovány společné evropské výživové směrnice pro příjem potravin FBDG (Food Based Dietyry Guidelines), ve stanovisku EFSA z ledna 2008 se vychází z FBDG různých členských států. Tato doporučení však se nesmírně liší (viz v originálu článku – tabulka 5: doporučení ohledně obilovin a brambor, tabulka 7 – doporučení ohledně mléka a mléčných výrobků).
Návrh Komise bude dále projednáván.

EU Food Law, 2008, 368, s. 11-14
Food manufacture
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021