Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Návrhy FSANZ na fortifikaci chleba jodem do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Návrhy FSANZ na fortifikaci chleba jodem

Vydáno: 31.5.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu zveřejnil konečný soubor návrhů na povinné provádění fortifikace chleba jodem.
Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu (FSANZ) publikoval konečný soubor návrhů na povinné provádění
fortifikace chleba jodem. Po veřejných konzultacích budou v červenci postoupeny radě FSANZ návrhy, jejichž obsahem bude požadavek, aby chléb obsahoval sůl fortifikovanou  35 až 55 mg jodu na kilogram soli. Tento mandatorní požadavek bude pro výrobce znamenat dodatečné náklady, které budou muset vynaložit na přepracování receptur svých výrobků. FSANZ věří, že fortifikování výrobků jodem je zásadní strategie pro zlepšování veřejného zdraví, zejména u dětí a těhotných žen. V posledních letech se spotřeba jodu, jehož přítomnost v organismu je nezbytná pro zdraví štítné žlázy, u populace trvale snižuje. Přírodně se jod vyskytuje v mořských produktech, jeho obsah v zelenině, mléčných a masných výrobcích je ale závislý na přírodním obsahu jodu v půdě na které se zelenina a další plodiny pěstují, resp. jsou zkrmovány zvířaty. Některé druhy stolní soli jsou již jodovány, spotřebitelé ale používají při vaření méně soli a rovněž méně soli konzumují v důsledku zdravotních doporučení její množství omezovat. Přívod jodu je také nepřímo redukován změnami ve zpracování mléka. Zpracovávané mléko obsahovalo vyšší množství jodu v důsledku kontaminace pocházející z jodových desinfekčních prostředků, které se ale postupně nahrazují efektivnějšími prostředky bez jodu. Dřívější návrhy na zvýšení příjmu jodu byly zaměřeny na možnost jodace veškeré soli, a to i v biskvitech a cereálních snídaních, od této praxe se rovněž ustupuje. Za nejvhodnější potravinu k fortifikaci jodem a tím dosažení zvýšeného příjmu jodu je považován chléb, u kterého je obsah soli, a tím i jodu, u různých druhů prakticky stejný. Podle průzkumu prováděného FSANZ zhruba 88 % Australanů straších dvou let konzumuje chléb, stejně jako obyvatelé Nového Zélandu (87 %). Adekvátní příjem jodu pro obyvatele Austrálie Nového Zélandu je podle RDI
 
Věk
(roky)
RDI
(mg za den)
Děti & Adolescenti
1-3
90
4-8
90
9-13
120
14-18
150
Dospělí
19+
150
Těhotné ženy
14-18
220
19-50
220
Kojící ženy
14-18
270
19-50
270
Více informací na adrese
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=76797-george-weston-foods-goodman-fielder-australia-iodine-fortification 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018