Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Názor EFSA na bezpečnost niklu do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Názor EFSA na bezpečnost niklu

Vydáno: 29.3.2008
Tisk článku
Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit.  
Odborná skupina pro dietní výrobky, výživu a alergie (NDA) při Evropském úřadu pro bezpečnost potravin EFSA zveřejnila svoji expertizu, týkající se nejvyšší tolerovatelné hladiny přívodu niklu prostřednictvím potravin (21 stran). Přívod niklu z průměrné stravy se odhaduje na zhruba 150 μg/den (asi 2,5 μg/kg tělesné hmotnosti/den). Při konzumaci velkého množství potravin s vysokým obsahem niklu ale může dosáhnout až 900 μg/den (ca 15 μg/kg tělesné hmotnosti/den). K přívodu niklu může také přispívat neodtočená pitná voda, která může obsahovat až 1 000 μg niklu /l, a přechod vyluhovaného niklu z kuchyňského nádobí a náčiní. Přívod 150, resp. 900 μg/den je zhruba 500krát, resp. 90krát nižší než nejnižší dávka s popsanými negativními účinky na krysy. Průměrný přívod niklu z potravin představuje asi třetinu nejnižšího přívodu, který podle zjištění způsobuje zhoršení ekzému na rukou u osob citlivých na nikl. Závěry zprávy NDA nicméně konstatují, že při absenci adekvátních údajů o příslušných dávkách vyvolávajících tyto efekty není prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit.  
 
 
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=252  
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021