Bezpečnost potravin

Názor EFSA na bezpečnost niklu

Vydáno: 29. 3. 2008
Autor:

Podle zprávy NDA není při absenci adekvátních údajů o dávkách Ni, vyvolávajících negativní účinky prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit.  

Odborná skupina pro dietní výrobky, výživu a alergie (NDA) při Evropském úřadu pro bezpečnost potravin EFSA zveřejnila svoji expertizu, týkající se nejvyšší tolerovatelné hladiny přívodu niklu prostřednictvím potravin (21 stran). Přívod niklu z průměrné stravy se odhaduje na zhruba 150 μg/den (asi 2,5 μg/kg tělesné hmotnosti/den). Při konzumaci velkého množství potravin s vysokým obsahem niklu ale může dosáhnout až 900 μg/den (ca 15 μg/kg tělesné hmotnosti/den). K přívodu niklu může také přispívat neodtočená pitná voda, která může obsahovat až 1 000 μg niklu /l, a přechod vyluhovaného niklu z kuchyňského nádobí a náčiní. Přívod 150, resp. 900 μg/den je zhruba 500krát, resp. 90krát nižší než nejnižší dávka s popsanými negativními účinky na krysy. Průměrný přívod niklu z potravin představuje asi třetinu nejnižšího přívodu, který podle zjištění způsobuje zhoršení ekzému na rukou u osob citlivých na nikl. Závěry zprávy NDA nicméně konstatují, že při absenci adekvátních údajů o příslušných dávkách vyvolávajících tyto efekty není prozatím možné nejvyšší tolerovatelnou hladinu stanovit.