Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Názor Evropského úřadu pro potraviny na alergeny do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Názor Evropského úřadu pro potraviny na alergeny

Vydáno: 8.2.2005
Tisk článku
Výsledky rozhodnutí Vědeckého výboru NDA EFSA v oblasti značení alergických složek v potravinách.

 EFSA (Evropský úřad pro potraviny) prostřednictvím svého vědeckého výboru pro dietetika, výživu a alergie (NDA - Nutrition, Dietetic Products and Allergies) a na základě požadavku Evropské komise publikovala svůj náhled  na označování potravin s alergenním potenciálem. Cílem je identifikovat alergenní složky potravin, možnost stanovení příjmového prahu těchto látek a faktorů, které mohou eliminovat nebo snížit alergenitu  potravinových složek. Výskyt potravinové alergenity a intolerance byla odhadnuta na 1-3 % dospělé a 4-6 % dětské populace.  Již dodatek ke směrnici  2000/13/EC o značení potravin měl spotřebitelům zajistit více informací o složení potravin a alkoholických nápojů a identifikovat ty složky potravin, kterým by se měli konzumenti vyhnout.  Příloha  IIIa  ke směrnici 2003/89/EC specifikuje seznam 12 složek, které by mohly vyvolat potravinovou alergii nebo intoleranci  u citlivých osob, které nelze přehlížet, a proto musí být vždy uváděny na etiketách. Jsou to cereální výrobky obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sójamléko a mléčné výrobky včetně laktosy, ořechy, sezamová semínka, celer, hořčice a siřičitany.
 Bylo konstatováno, že existují dostatečné vědecké důkazy pro ospravedlnění požadavku povinného uvádění výše uvedených složek a přípravků z nich na etiketách. Seznam těchto látek by měl být revidován podle vývoje spotřebních zvyklostí a změn potravinářských technologií. První ověření se připravuje k 25. listopadu 2005. Nelze ale stanovit příjmové prahy pro všechny složky, zejména ne pro ty, u kterých se alergická reakce neprojeví. Možnost, že u některých přípravků by se alergická reakce nemusela projevit, je nutné ověřit  případ od případu.

EFSA opinion on allergens. Food Processing, 73, 2004, č. 5, s. 6

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021