Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Ne vše, co je zdarma, je dobré do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

Ne vše, co je zdarma, je dobré

Vydáno: 26.5.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SZPI ze dne 25.5.2010.
Potraviny se dostávají ke spotřebitelům různými cestami; dnes se potraviny běžně prodávají v trafikách, drogériích, v prodejnách s oblečením, prostřednictvím internetu nebo na nejrůznějších prezentačních akcích. Mnohdy jsou potraviny nabízeny zdarma, například v rámci reklamní akce nebo jako pozornost k zakoupenému zboží. I takové potraviny však musí splňovat požadavky právních předpisů, hlavně pokud jde o hygienu či bezpečnost potravin.
 
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce například nedávno provedli kontrolu na organizované výletní akci v Českém Šternberku, která byla spojená s prezentací domácích spotřebičů. Letáčky lákající na tuto akci slibovaly účastníkům kromě výletu také oběd a kilo uzenin zdarma. Inspektoři na místě zjistili, že výletníkům, povětšinou se jednalo o seniory, měla být skutečně rozdána balení odkrojků Vysočiny. Balení uzenin byla uložena na zrezlých a špinavých podlahách zavazadlových prostor dvou autobusů, se kterými byli účastníci na akci přivezeni. Ačkoliv výrobce uzenin na obale uváděl, že salámy musí být skladovány do pěti stupňů Celsia, naměřili inspektoři v zavazadlovém prostoru až devatenáct stupňů.
 
Kvůli nevhodným podmínkám skladování inspektoři všechny nalezené uzeniny na místě zakázali. Jednalo se o více než dvě stě dvacet kilo potravin. Z dodacích listů a od samotných řidičů se inspektoři také dověděli, že na předešlé akci bylo již obdobným způsobem rozdáno téměř 250 kilogramů uzenin. Podle zástupce organizátora této akce budou na příště autobusy vybaveny přenosným chladicím zařízením.
 
Skladovací teploty deklarované na obalech potravin jsou závazné pro všechny prodejce. Spotřebitelé sami by se také měli zajímat o to, jakým způsobem jsou potraviny skladovány, v jakých teplotách a za jakých hygienických podmínek. Tím spíše jedná-li se o rychle se kazící potraviny, jakou jsou mléčné a masné výrobky
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
25. 05. 2010

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021