Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nealergizující burské ořechy do kategorie

GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv
Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Nealergizující burské ořechy

Vydáno: 8.12.2008
Tisk článku
Ochranu spotřebitelů před následky alergických reakcí vyvolaných konzumací burských oříšků v potravinách by měla zajistit geneticky modifikovaná podzemnice olejná.
Tifton (lme) – Vědci z univerzity v americkém státě Georgia chtějí pomocí technik genových modifikací upravit genovou výbavu podzemnice olejné tak, aby její plody – burské oříšky - již nevyvolávaly u konzumentů alergii. Tohoto cíle chtějí dosáhnout pomocí odstranění bílkovin, které jsou odpovědné za tvorbu alergické reakce. Geneticky modifikované rostliny podzemnice olejné by se měly vyvíjet úplně standardně a kromě toho by měly být rezistentní vůči aflatoxinogenním mikromycetům (plísním) kmene Aspergillus flavus.
 
Alergické reakce vyvolané konzumací burských oříšků jsou ve světě  velmi rozšířené. Ve Spojených státech dokonce ročně umírá přibližně 50 lidí na závažné alergické reakce způsobené konzumací burských oříšků nebo jejich stop obsažených v potravinách.
 
CHU, Y. – FAUSTINELLI, P. – RAMOS, M.L. – HAJDUCH, M. – STEVENSON, S. – THELEN, J.J. – MALEKI, S.J. – CHENG, H. – OZIAS-AKINS, P.: Reduction of IgE Binding and Nonpromotion of Aspergillus flavus Fungal Growth bySimultaneously Silencing Ara h 2 and Ara h 6 in Peanut
Journal of Agricultural and Food Chemistry 2008 56 (23), 11225-11233
 
Mit Gentechnik Leben retten: Allergiefreie Erdnüsse
[cit. 2008-12-05], www.animal-health-online.de
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021