Bezpečnost potravin

Nebalená zmrzlina, předpisy

Vydáno: 26. 8. 2009
Autor: berankova1

Zmrzlina nebalená (točená a kopečková), předpisy, technologie.

Zmrzlina nebalená (točená a kopečková) je upravována několika předpisy.  Vedle vyhlášky pro zmrzlinu balenou a nařízení, týkajících se bezpečnosti potravin a vybavení provozoven, musí zmrzliny nabízené k prodeji splňovat kritéria daná Nařízením Komise (ES) č. 2073/2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny, a odpovídat vyhlášce č. 173/2004 Sb., ve znění vyhlášky č. 602/2006 sb., o značení zmrzlinových směsí.
V legislativě není rozlišován prodej zmrzliny točené a kopečkové, ani prodej uvnitř či venku.

Z hlediska technologie se nazývá zmrzlinou ta směs, která se zároveň míchá a chladí. (Na rozdíl od mraženého/zmrzlinového krému, který se nejprve vyšlehá a potom zmrazí.) Nebalená zmrzlina točená i porcovaná (tzv. zmrzlinové polotovary) se dnes vyrábí studenou cestou. Tyto zmrzliny vyrobené z hotových práškových směsí jsou připravované a mrazené přímo na místě prodeje v zmrzlinovém stroji, v němž je zmrzlina při teplotě -8 °C. Nesmí se převážet a musí se spotřebovat do 48 hodin po zmrazení.

Dnešní trh většinou ovládá zmrzlina průmyslová, tvrdá (balená). Zmrzlina totiž podléhá přísným hygienickým předpisům a trvanlivost zmrzliny měkké, té cukrářské řemeslné je pouze několik hodin od její výroby. Neotevřená tvrdá zmrzlina má většinou trvanlivost až 24 měsíců.

"Balené zmrzliny, mražené krémy"  (SZPI)
"Nebalené zmrzliny (točená a kopečková)"  (SZPI)

Gastro plus XII, 2009, č.2, s.22-23
objednávka kopie článku