Bezpečnost potravin

Nebezpečné želé se nedostalo na český trh

Vydáno: 3. 6. 2009
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 3.6.2009.

Státní zemědělské a potravinářské inspekci ve spolupráci s Celní správou ČR se podařil další úspěšný zásah. V rámci kontroly dovozu potravin byla zadržena dodávka želé ve tvaru minipohárků, které obsahovaly želírovací látku karagenan (E 407). Dodávka původem z Vietnamu obsahovala v různých dózách celkem 270 kilogramů těchto cukrovinek.

Želé v minipohárcích, které obsahuje aditivní látky vyrobené z mořských řas a gum, jako je právě karagenan, jsou již od roku 2004 v Evropské unii zakázané, neboť jsou považovány za nebezpečné. Kvůli tvaru, velikosti a způsobu konzumace tohoto typu želé totiž hrozí konzumentovi riziko zadušení. Karagenan navíc způsobuje, že se želé v ústech hůře rozpouští, což riziko ještě zvyšuje.

SZPI z výše uvedených důvodů vydala závazné stanovisko nepropustit tuto dodávku do volného oběhu, díky tomu spotřebitelům nehrozí žádné nebezpečí. O případu byly prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva informovány i ostatní členské státy EU.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI, 3. 6. 2009

Pozn.: Heslo “Karagenany” v A–Z slovníku pro spotřebitele