Bezpečnost potravin

Negativní vliv lékořice na vývoj mozku

Vydáno: 11. 11. 2009
Autor:

Těhotné ženy konzumující velké množství lékořice riskují, že dítě bude mít snížené IQ a problematické chování.

Výzkumníci z univerzit v Edinburgu a Helsinkách (publikováno v American J. of Epidemiology) sledovali účinek lékořice konzumované matkou na kognitivní schopnosti osmiletých dětí narozených ve Finsku, kde je konzumace lékořice mladými ženami velmi rozšířená. Děti byly testovány z hlediska slovní zásoby, paměti, prostorové představivosti, a chování bylo zaznamenáváno do dotazníků doplněných vyjádřením matek. Bylo zjištěno, že spotřeba 100 g lékořice za týden, což znamená 500 mg glycyrrhizinu – aktivní složky, zvyšuje pravděpodobnost snížené inteligence a problémového chování dětí. Předpokládá se, že glycyrhizzin ovlivňuje přenos takových hormonů z matky na dítě v děloze, které ovlivňují vývoj  mozku.


EU Food Law, 2009, č. 410, s. 18