Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Negativní vliv lékořice na vývoj mozku do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Negativní vliv lékořice na vývoj mozku

Vydáno: 11.11.2009
Tisk článku
Těhotné ženy konzumující velké množství lékořice riskují, že dítě bude mít snížené IQ a problematické chování.

Výzkumníci z univerzit v Edinburgu a Helsinkách (publikováno v American J. of Epidemiology) sledovali účinek lékořice konzumované matkou na kognitivní schopnosti osmiletých dětí narozených ve Finsku, kde je konzumace lékořice mladými ženami velmi rozšířená. Děti byly testovány z hlediska slovní zásoby, paměti, prostorové představivosti, a chování bylo zaznamenáváno do dotazníků doplněných vyjádřením matek. Bylo zjištěno, že spotřeba 100 g lékořice za týden, což znamená 500 mg glycyrrhizinu – aktivní složky, zvyšuje pravděpodobnost snížené inteligence a problémového chování dětí. Předpokládá se, že glycyrhizzin ovlivňuje přenos takových hormonů z matky na dítě v děloze, které ovlivňují vývoj  mozku.


EU Food Law, 2009, č. 410, s. 18

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021