Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nejčastější prohřešky: prošlé potraviny do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Nejčastější prohřešky: prošlé potraviny

Vydáno: 21.1.2013
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 18. 1. 2013.

Zřejmě „nejobtížnější“ je pro prodejce uhlídat datum minimální spotřeby. Alespoň se to tak jeví v polovině letošního ledna.
Nejčastěji nabízeli prošlé výrobky v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. V Porubě, Kunčičkách u Bašky a v Místku tak bylo nařízeno zlikvidovat (neškodně odstranit) 15 kg pečeně a la losos, 9 kg loveckého salámu, 70 kg brynzy a 60 kg másla. V Brně bylo nařízeno zlikvidovat přes 30 kg různých masných výrobků (salámů a šunky). V Uherském Brodě šlo o 2 kg šunky a kuřecí klobásy, v Uherském Hradišti zase o přes kilogram gothajského salámu. Všechny výrobky bylo nařízeno neškodně odstranit.
Problémy se složením zjistili inspektoři ve Středočeském kraji u 553 kg slovenského ovčího sýra kaškaval, kde neodpovídala hodnota tuku v sušině, popřípadě se značením v Pardubickém kraji, kde u mraženého argentinského zaječího masa, přebaleného v ČR – na přední etiketě uvedeno zvěřina, na zadní straně zaječí maso zvěře ve farmovém chovu. Bylo nařízeno téměř 10 kg takto klamavě označeného zboží stáhnout z prodeje.
Ve dvou případech neodstranili chovatelé při domácí porážce skotu lebky, mozky, uzliny a část střev (tzv. SRM – specifikovaný rizikový materiál) stanoveným způsobem (v asanačním podniku), a to v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji. Byla uložena pokuta.
A nezapomínat nahlásit včas, 24 hodin předem, příchod zásilky! To opomněli ve Zlínském kraji v případě zásilky 2000 kg kuřecího a krůtího masa z Polska a v Jihomoravském kraji šlo o více než 16 000 kg vepřového masa ze Slovenska. V obou případech byly uděleny pokuty.
Kontroly orgánů státního veterinárního dozoru, jak je patrné, nepolevují. Nezjišťujeme sice zdravotní závadnost výrobků, ale jakékoli pochybení, byť „jen“ administrativní, by k němu posléze vést mohlo.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021