Bezpečnost potravin

Nejlepší chléb je z Litvínova

Vydáno: 7. 7. 2009
Autor: berankova1

Letošní národní soutěž „O nejlepší chléb roku 2009“ se uskutečnila 3. června v Pardubicích.

Již 15. jubilejní ročník prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb České republiky uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR společně s dalšími partnery akce. Soutěž se uskutečnila v rámci tradiční pekařské akce Dny chleba.
Soutěže se zúčastnilo více než 30 pekařských firem z celé ČR, které přihlásily celkem 43 soutěžních vzorků.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích: „O nejlepší konzumní chléb“ z průmyslových pekáren a „O nejlepší řemeslný chléb“, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce. Kvalitu chlebů posuzovalo sedm nezávislých komisařů, zkušených pekařských odborníků. U soutěžících chlebů se hodnotily tyto základní smyslové parametry: vzhled chleba, kůrka, střída, vůně a chuť.

Poprvé v historii soutěže se vítězem obou kategorií staly chleby od jednoho výrobce.

Nejcennější vavříny si odnesly zástupci firmy JAPEK, s.r.o., z Litvínova-Janova.
(Více zde.)

Potravinářská Revue 2009, č.4, s.7