Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nejnebezpečnější alergeny: arašídy do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Nejnebezpečnější alergeny: arašídy

Vydáno: 19.1.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Alergická reakce na arašídy může v extrémních případech vést až ke smrti. Server iDNES.cz informuje o riziku z arašídů.
"Arašíd obsahuje hned několik bílkovin, které mají v rodině alergenů výsostné agresivní postavení. Mezi ty nejnebezpečnější patří hlavně proto, že vyvolávají prudké systémové reakce, kterým se říká anafylaktické. Bílkoviny totiž mají zvláštní 3D uspořádání, které usnadňuje vazby k alergickým protilátkám. Čím stabilnější je struktura, tím je vazba pevnější a reakce těžší. Nejhorší jsou přitom pražené arašídy. Pražením se totiž alergeny ještě více zpevní a posílí," říká odborník na potravinové alergie prim. MUDr. Martin Fuchs z FN Bulovka.
 
Buráky neboli semena podzemnice olejné jsou na celém světě nejnebezpečnějšími alergeny vůbec. Podle údajů Americké akademie pro alergii, astma a imunologii zemře ve Spojených státech na tuto reakci až sto lidí. V České republice dochází k několika desítkám až stovkám anafylaktických reakcí za rok, ale k úmrtí způsobenému požitím potraviny obsahující arašídy naštěstí nedošlo řadu let.

"Většinou se celková reakce omezí na slzení, kýchání, vyrážku, otoky podkoží, dušnost, průjem a bolesti břicha, někdy však dojde i ke kolapsu. Zřídka dochází k poruše vědomí. Pokud však selže kardiovaskulární systém, může dojít k závažnému poklesu tlaku, rychlé srdeční akci, úniku tekutin z cév do tkání a následné nedokrvenosti. Poté se zhroutí základní životní funkce a selžou důležité orgány včetně centrálního nervového systému. Pokud se včas nezasáhne, může dojít až ke smrti," upozorňuje odborník.
 
Od zmrzliny po asijskou kuchyni
Osudná reakce přichází po pouhých několika minutách po požití arašídů nebo potraviny s jejich skrytou příměsí, jako je čokoláda, zmrzlina, různé cukrovinky (hlavně marcipán a nugát), cereálie, salátové dresinky, asijská kuchyně a samozřejmě arašídové máslo. Dalšími potravinami vyvolávajícími anafylaktickou reakci jsou stromové ořechy (lískový, vlašský, para, kešu, pistácie, mandle, pekanové ořechy), mák, hořčičné semínko, ale také mléko, vaječný bílek nebo lepek.
 
Podle Martina Fuchse u nás alergií na arašídy trpí přibližně půl procenta populace a v drtivé většině se to projevuje tím, že postižené pálí a svědí v puse, pobolívá je břicho nebo se objeví kopřivková vyrážka. "Mnohem více arašídových alergiků je tam, kde se buráky konzumují coby národní zvyk, například v USA," dodává Martin Fuchs.
 
Buráků by se podle něj měli vyvarovat i lehčí alergici, u kterých nebezpečí násobí třeba léčba aspirinem, ale také námaha, káva a alkohol. Každý arašídový alergik by pak u sebe měl mít záchranný balíček – injekci s adrenalinem, kterou si okamžitě může sám vbodnout do stehna.
 
Pro ty, kdo netrpí alergií, jsou ovšem arašídy zdrojem účinných antioxidačních a antibakteriálních látek. Příznivě působí na nervovou soustavu a pomáhají předcházet cukrovce a srdečním onemocněním.

Zdroj: iDNES.cz
 
Pozn.: Další informace o alergii lze získat v A–Z slovníku pro spotřebitele. Pod písmenem “A” zde naleznete informace o nejvýznamnějších alergizujících potravinách, mezi které patří: celer, cereálie, hořčice, korýši, mléko, ořechy, podzemnice (arašídy), ryby, sezam, sója, vejce, dále informace o alergii na latex a siřičitany.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021