Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nemám příliš velký příjem vlákniny? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Nemám příliš velký příjem vlákniny?

Vydáno: 18.3.2019
Tisk článku
Autor: Společnost pro výživu
Informace Společnosti pro výživu v rámci internetové poradny

Dobrý den,
měl bych dotaz, který se týká příliš velkého příjmu vlákniny. Mám rád zeleninu, ořechy, ovoce a luštěniny. Nedávno jsem naplácal svůj denní jídelníček do kalorických tabulek a zjistil jsem, že můj průměrný příjem vlákniny je 90g. Nemám problémy s plynatostí, ani zácpou, ale není to přiliš? Stravuji se takhle již dlouho, několik let. (Honza 21 let)

Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Ano, vláknina tvoří významnou složku naší výživy s pozitivním účinkem na naše zdraví. Doporučovaný denní příjem vlákniny pro dospělého člověka je 30g. Většina naší populace má problém s nedostatečným příjmem vlákniny a tím i nebezpečím rozvoje nemocí, které s tím souvisí.

Váš případ je opačný. V rámci vysoké konzumace, především rozpustné vlákniny, se snižuje difuse živin. Zhoršuje se mimo jiné využitelnost některých minerálních látek (zejména vápníku, železa, zinku či mědi). Navíc se zde mhou uplatnit fytáty, soli kyseliny fytové, která je hlavně obsažena v obilovinách, luskovinách či olejninách. Fytáty vytvářejí s minerálními látkami nerozpustné komplexy, které rovněž brání jejich využitelnosti. Samozřejmě obecná odpověď otázku jednotlivce neřeší. Nejlépe Vám odpoví Váš praktický lékař, který zná stav Vašeho fyzického zdraví.

S pozdravem MUDr. P.Tláskal, CSc

 

Zdroj: Společnost pro výživu


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018