Bezpečnost potravin

Neobjasněný vzestup infekce listerií v Dánsku

Vydáno: 30. 8. 2010
Autor:

V r. 2009 vzrostl počet infekcí na dvojnásobek proti r. 2008. Celkem připadlo na 100 000 osob v Dánsku 1,8 onemocnění, v EU průměrně 1,3.

Podle roční zprávy dánského Národního potravinářského institutu (DTU) onemocněl v r. 2009 v Dánsku listeriózou dvojnásobný počet osob (97 osob) než v r. 2008 (51 osob), a také to bylo mnohem více, než v r. 2009 v jiných zemích EU (1,8 případů/100 000 obyvatel proti 1,3 případům/100 000).

Listerióza postihuje především staré a oslabené osoby, děti a těhotné ženy. V Dánsku bylo 85 % postižených nad 60 let, (32 % nad 80 let).

Zdroj infekce se nepodařilo zjistit vzhledem k tomu, že onemocnění může vypuknout 2 dny nebo třeba až 2 měsíce po konzumaci infikované potraviny, a postižené osoby si už nepamatují, co jedly.

Byl proveden rozsáhlý monitoring, ale nebyly zjištěny potraviny, které by překračovaly limity stanovené v EU. Předpokládá se, že příčinou mohou být měkké sýry a uzené ryby a masa, jejichž spotřeba se u starších lidí v posledních 5 – 10 letech výrazně zvýšila.

V r. 2010 je zatím 26 případů evidovaných Státním institutem sér, což odpovídá r. 2008.

Každopádně však musí být listeriím věnována zvýšená pozornost, tzn. větší důraz na hygienu ve výrobě, rozšíření kontrolních akcí, ale i apel na spotřebitele, aby si uvědomili, že se listerie na rozdíl od většiný jiných patogenů množí i při chladírenských teplotách. Čím nižší teplota v chladničce (pod 5 ºC), a čím kratší doba skladování, tím lépe.


EU Food Law, 2010, č. 446, s. 12-13