Bezpečnost potravin

Neočekávané alergeny v potravinách

Vydáno: 8. 3. 2012
Autor: Ing. Irena Suková

Upozornění na  příručku „Unexpected allergens in food“ a australský web "Allergen Bureau“.

Kromě dobře známých potravinových zdrojů potravinových alergenů, které musí být v případě jejich přítomnosti na obalu potravin uvedeny, se občas můžeme setkat s alergiemi, které s nimi zdánlivě nebo skutečně nemají nic společného.
Institut „Allergen Bureau“ v Austrálii vydal příručku „Unexpected allergens in food“ (Neočekávané alergeny v potravinách), kterou lze najít na webu. Někdy mohou být alergeny skryty např. jako nosiče v přísadách nebo jsou vyrobeny z alergenních surovin, i když jejich původ není zjevný.
Příklady
Antioxidanty
Z čeho jsou vyrobeny (? vejce, sója)
Banánové čipsy
Jaký olej byl použit při výrobě? Někdy je používán podzemnicový.
Sýr v prášku
Obsahuje regulátory sypkosti? Pokud ano, z čeho jsou?
Emulgátor
Z čeho je vyroben (? sója, vejce, pšenice, arašídy…)
Aromata
Obsahují nosič, regulátor sypkosti, emulgátor, oleoresin, hydrolyzovaný protein?
Kvasnice
Na jakém substrátu byly vyrobeny (? pšenice, slad, ječmen, sója). Obsahují nosiče?
 
Na webu Allergen Bureau lze najít komplex informací týkajících se alergenů, včetně publikace „Less common and emerging food allergens“ (Méně obvyklé a nově se objevující alergeny) nebo Allergen management and labelling (2007). Guidance on the control and management of Allergen in the manufacture of the food.“  

Kvalita potravin, 11, 2011, č. 3, s. 18