Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Neopovrhujeme kaprem do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Neopovrhujeme kaprem

Vydáno: 19.11.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 19.11. 2010.
Před Vánoci se vždy objeví pochyby, zda je kapr právě ta pravá krmě na štědrovečerní stůl, když je to údajně ryba tak kulinářsky nezajímavá nenabízející nějaké zvášní chuťové zážitky. Nevěřme tomu, kdyby tomu tak bylo, byl by u nás a i v sousedních zemích kapr dávno zapomenut.

Ostatně za jeho chovem v Evropě stojí Římané a u nás jsou první zmínky o chovu kaprů v Kosmově kronice, doložené již v 11. století. Chov kaprů nejprve propagovaly kláštery a nejen jako postní jídlo. Posléze se ukázalo, jak je rybníkářství lukrativní. A je tomu tak dosud.

Kolik zaručených receptů na úpravu kaprů lze nalézt v kuchařkách, smažený, na modro, na černo, po židovsku. Nestojí za to opět při příležitosti blížících se Vánoc nezapomenout na tradice a na klasiku? Ostatně vánoční čas není jen Štědrý večer a na různé zajímavé lahůdky, například z moře, se také najde čas.

O kaprech v předvánoční nabídce i o rybách mořských uváděných na náš trh lze říci, že všechny tyto „komodity“ musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti. A jedině po splnění těchto kritérií je veterinární dozorové orgány propustí do tržní sítě. Tudíž lze vybírat jen podle chuti a nálady.

A je dobré si uvědomit, že ryby, a to ať kapra, nebo jiné rybky, je možné si dát i přes rok a podle dietologů je to velmi, velmi dobré. Dobrou chuť.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018