Bezpečnost potravin

Neschválené tvrzení o účincích sýra s laktobacily

Vydáno: 26. 7. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Polotvrdý sýr eidamského typu estonské společnosti Piimandusuhistu E-Piim's obsahující kmen Lactobacillus plantarum (TENSIA) neovlivňuje podle úřadu EFSA krevní tlak tak významně, aby mohlo být uváděno tvrzení v tomto smyslu.

Estonská družstevní mlékárenská společnost Piimandusuhistu E-Piim’s chtěla na polotvrdém sýru eidamského typu s názvem „Sudamejuust“ (Heart cheese) řady Harmony uvádět tvrzení, že konzumace tří porcí denně přispívá k udržování normálního krevního tlaku. Tento sýr obsahující kmen Lactobacillus plantarum (TENSIA) byl vyvinut ve spolupráci s Universitou v Tartu a s Bio-Competence Centre of Healthy Dairy Products LCC. Společnost ve své žádosti předložila výsledky čtyř vlastních nepublikovaných intervenčních studií.
Avšak podle stanoviska panelu NDA úřadu EFSA z 28. ledna 2011 (EFSA-Q-2010-00950 nebylo tvrzení dostatečně opodstatněné. (Vzhledem k protestu žadatele bylo stanovisko obhajováno na jednání Komise 5. 7. 2011.) Tři ze studií nebyly uznány, protože nebyla sledována kontrolní skupina, a v případě čtvrté studie, která splňovala náležitosti, EFSA neuznal, že změny systolického a diastolického tlaku byly „významné“. Studie in vitro ukazují, že vytváření enzymu konvertujícího angiotensin (ACE) je funkční vlastností L. plantarum, ale podle panelu nelze podle proteolytické aktivity bakterií během zrání předpovědět vliv na krevní tlak lidí in vivo.
EU Food Law, 2011, č. 493