Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Neschválené tvrzení o účincích sýra s laktobacily do kategorie

Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Neschválené tvrzení o účincích sýra s laktobacily

Vydáno: 26.7.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Polotvrdý sýr eidamského typu estonské společnosti Piimandusuhistu E-Piim's obsahující kmen Lactobacillus plantarum (TENSIA) neovlivňuje podle úřadu EFSA krevní tlak tak významně, aby mohlo být uváděno tvrzení v tomto smyslu.
Estonská družstevní mlékárenská společnost Piimandusuhistu E-Piim's chtěla na polotvrdém sýru eidamského typu s názvem „Sudamejuust“ (Heart cheese) řady Harmony uvádět tvrzení, že konzumace tří porcí denně přispívá k udržování normálního krevního tlaku. Tento sýr obsahující kmen Lactobacillus plantarum (TENSIA) byl vyvinut ve spolupráci s Universitou v Tartu a s Bio-Competence Centre of Healthy Dairy Products LCC. Společnost ve své žádosti předložila výsledky čtyř vlastních nepublikovaných intervenčních studií.
Avšak podle stanoviska panelu NDA úřadu EFSA z 28. ledna 2011 (EFSA-Q-2010-00950 nebylo tvrzení dostatečně opodstatněné. (Vzhledem k protestu žadatele bylo stanovisko obhajováno na jednání Komise 5. 7. 2011.) Tři ze studií nebyly uznány, protože nebyla sledována kontrolní skupina, a v případě čtvrté studie, která splňovala náležitosti, EFSA neuznal, že změny systolického a diastolického tlaku byly „významné“. Studie in vitro ukazují, že vytváření enzymu konvertujícího angiotensin (ACE) je funkční vlastností L. plantarum, ale podle panelu nelze podle proteolytické aktivity bakterií během zrání předpovědět vliv na krevní tlak lidí in vivo.
EU Food Law, 2011, č. 493
Land O´Lakes
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021