Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Neshody při určování nutričních profilů do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv

Neshody při určování nutričních profilů

Vydáno: 8.8.2008
Tisk článku
Komise stanovila systém rozdělení potravin do devíti kategorií, který má být testován na 120 výrobcích.
Komise navrhla pro stanovení nutričních profilů, podle nichž se má rozhodovat, zda se na potravině může či nemůže uvádět zdravotní tvrzení (podle čl. 13 nařízení 1924/2006/ES), rozdělit potraviny do 9 kategorií a pro ověření správnosti takového opatření má být testováno 120 potravin a nápojů.
Řada podniků a asociací však s takovým řešením nesouhlasí. Jeden z modelů navržených zástupci průmyslu navrhuje 23 kategorií s tím, že např. v případě mléčných výrobků by byla jedna kategorie určena mléku a jogurtům, druhá máslu a třetí sýrům, a v případě tuků by se rozlišovaly oleje a pomazánkové tuky.
Také počet výrobků, na nichž má být systém testován je podle průmyslu příliš nízký a vybrané výrobky nejsou pro daný účel reprezentativní. Komise však tvrdí, že udělala to nejlepší, co bylo z dodaných podkladů z členských států vůbec možné. Problémem je že státy dodaly údajů málo nebo žádné.
K nežádoucím složkám, které mají mít význam kriterií nutričních profilů, patří nasycené tuky, sůl a v některých kategoriích cukr. Někteří však chtějí sledovat i obsah energie, celkové tuky a jiní zase trans-tuky. Někteří apelují, aby byly zohledněny příznivé faktory jako je obsah vlákniny.
Diskutují se kriteria pro doplňky stravy a potraviny pro zvláštní výživu (PARNUTS).
Komise sestavila seznam 1700 zdravotních tvrzení, která členské státy navrhují ke schválení.
Komise je povinna předložit nutriční profily schválené úřadem EFSA nejpozději do ledna 2009.

EU Food Law, 2008, č. 354, s. 11-12, 25

Další informace
Vědecké stanovisko panelu pro dietní produkty, výživu a alergie (NDA) z 31. 1. 2008: EFSA-Q-2007-058 (The setting of nutrient profiles for foods bearing nutrition and health claims pursuant to Article 4 of the Regulation (EC) No 1924/2006)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021