Bezpečnost potravin

Nesouhlas výrobců s nařízením o označování

Vydáno: 17. 9. 2008
Autor:

Je uveden text návrhu nařízení, které požaduje písmo o velikosti 3 mm a povinné uvádění základních nutričních údajů.

Připravované „nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům“ (tzn. nařízení o označování potravin) má zahrnout požadavky
         směrnice 2000/13/ES včetně změn,
         směrnice 90/496/ES včetně změn,
         směrnice 87/250/EHS o uvádění obsahu alkoholu,
         směrnice 94/54/ES o povinném uvádění jiných údajů, než jsou údaje stanovené ve směrnici o označování,
         směrnice 1999/10/ES s odchylkami od směrnice o označování,
         směrnice 2002/67/ES o označování potravin obsahujících chinin a kofein,
         nařízení 608/2004/ES o označování potravin a složek s přidanými fytosteroly, fytostanoly nebo jejich estery,
         směrnice 2004/77/ES o označování potravin obsahujících glycyrrhizovou kyselinu a její amonnou sůl.
S malými změnami zůstanou v platnosti nařízení 1924/2006/ES (o tvrzeních) a 1925/2006/ES (o fortifikaci).
 
 
Nařízení je zpracováno tak, aby co nejvíce vyhovělo požadavkům spotřebitelů, což však znamená velké problémy a výdaje pro výrobce. Nejproblematičtější je velikost písma základních údajů uvedených na přední straně obalu, která má být min. 3 mm a také povinné uvádění výživové hodnoty v hlavním zorném poli (až na výjimky musí být uvedeny údaje o energetické hodnotě a množství tuku, nasycených mastných kyselin, sacharidů s konkrétním uvedením cukrů, soli; zůstává v platnosti dosavadní povinnost  na uvádění výživové hodnoty u obohacených apod. potravin). Bude obtížné umístit údaje na etiketu, ale ještě obtížnější a velmi nákladné bude získat nutriční údaje, které výrobci vesměs zatím nemají k dispozici.
 
K přehlednosti navrženého nařízení přispívá, že podrobnosti k ustanovení jednotlivých §§ jsou uváděny v přílohách.
 
Příloha I: Zvláštní definice (definice názvů nutrientů)
Příloha II: Složky vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost
Příloha III: Potraviny, u nichž se požadují další údaje
Příloha IV: Potraviny, u nichž se nevyžaduje nutriční značení (nezpracované, jednosložkové, vody, byliny, koření, sůl, káva a kovové a cikorkové extrakty – reguluje směrnice 1999/4/ES, čaje bez přidané složky, octy, aromata, enzymy, pomocné látky, želatina, želírující látky, kvasnice, potraviny, u nichž největší plocha obalu měří méně než 25 cm2, a potraviny v některých zvláštních obchodních situacích)
Příloha V: Název potraviny a příp. další specifické povinné údaje , které jsou součástí názvu
Příloha VI: Uvádění a pojmenování složek (sestupné řazení, skupinové názvy potravin, uvádění aditiv a aromat)
Příloha VII: Uvedení množství složek
Příloha VIII: Údaj o čistém množství
Příloha IX: Datum minimální trvanlivosti
Příloha X: Obsah alkoholu
Příloha XI: Referenční příjmy – denní dávky vitaminů a minerálií, energetická hodnota (8400 kJ = 2000 kcal) nebo živiny (tuk celkem 70 g, nasycené mastné kyseliny 20 g, sacharidy 230 g, cukry 90 g, sůl 6 g)
Příloha XII: Převodní faktory pro výpočet energetické hodnoty
Příloha XIII: Vyjádření a způsob uvedení nutričních údajů
 
EU Food Law, 2008, č. 357, s. 6-7