Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Neurotoxin v doplňcích stravy do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Neurotoxin v doplňcích stravy

Vydáno: 28.10.2009
Tisk článku
Ve třech z 39 testovaných doplňků stravy byl zjištěn anatoxin A pocházející z kyanobakterií, především rodu Spirulina.

V potravinách  a krmivech nacházejí jako zdroj živin uplatnění cyanobakterie (sinice), někdy označované jako “modré řasy”. Kvůli zdravotnímu přínosu je častou složkou doplňků stravy sinice spirulina (především Arthrospira platensis a Arthrospira maxima).
Kyanobakterie se však podílejí i na vytváření tzv. „vodního květu“, což je neřízené pomnožování kyanobakterií  ve slaných i sladkých povrchových vodách. Vzhledem k tomu, že jsou shopny vylučovat toxiny, záleží na  zdrojích jejich výživy a na následujícím řetězci, zda mohou znamenat nebezpečí pro lidi. Koupající osoby mohou být postiženy kontaktem kůží. Potraviny mohou být intoxikovány, pokud kyanobakterie jsou určitou součástí potravinového řetězce.
Při analýzách doplňků stravy prováděných španělskými a portugalskými výzkumníky byl ve třech z  39 přípravků zjištěn jeden z toxinů, které přicházejí v úvahu, a sice alkaloid anatoxin A. Množství zjištěné pomocí HPLC s fluorescenční detekcí bylo 2,5 – 33 μg/g.Tato skutečnost ukazuje na nutnost důkladné kontroly doplňků stravy.

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 9, s. 576

Předcházející informace:
Hepatotoxické mikrocystiny v doplňcích stravy na bázi modrozelené řasy Spirulina

Spirulina společnosti Cyanotech neobsahuje neurotoxin

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018