Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Nevyhovující sardinky z Maroka se stahují do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Nevyhovující sardinky z Maroka se stahují

Vydáno: 24.6.2011
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 24.6.2011.

Ze skladu a distribuce se stahují sardinky původem z Maroka, ve kterých jsme zjistili nadlimitní obsah histaminu a kadmia. Jde o rybí konzervy - sardinky v rostlinném oleji („HAMÉ OCEAN“) balení po 120 g, datum minimální trvanlivosti 31. 12. 2014, šarže XA. L 357 B, původ Maroko (výrobce LGMC/AMIAROC).

Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj na základě podnětu od Vojenského zařízení v Hlučíně provedla kontrolu u příjemce zásilky na vyšetření histaminu a kadmia v rybích konzervách - sardinky v rostlinném oleji. Laboratorní vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci včera 22. 6. prokázalo nadlimitní množství histaminu, což nevyhovuje nařízení komise 2073/2005 a nadlimitní obsah kadmia (podle nařízení1881/2006 ES).

Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění, provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Maximální množství této látky v rybách je 100 mg/kg. V tomto případě byl překročen v 5 jednotkách z 9 vyšetřených více než dvojnásobně.

Limit pro kadmium v sardinkách je podle nařízení1881/2006 ES 0,1 mg/kg. Při otravě kadmiem, to by ale musela být dávka několikanásobně vyšší, hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy. V případě marockých sardinek byl limit překročen jen nepatrně.

Zásilka konzerv ze dne 16. 2. 2011 představovala 2187 kartonů (jeden karton = 28 konzerv), hmotnost konzervy 120 g. Celkem tedy bylo přijato 61 236 kusů konzerv.

V obou případech nedodržení stanovených limitů by přímé ohrožení zdraví lidí nemělo připadat v úvahu. Nicméně takovéto potraviny nemají na talíři co dělat.

Ve skladě příjemce zásilky (spol. HAMÉ v Kunovicích) bylo zadrženo 4 237 balení sardinek. Zbytek (56 999 ks) byl distribuován v rámci ČR a na Slovensko.

Zboží je stahováno z tržní sítě a bude buď zlikvidováno, popřípadě vráceno zpět dodavateli do Maroka. O našem zjištění jsme informovali dnes okamžitě i ostatní členské státy systémem rychlého varování RASFF.

Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj prověřuje nyní i ostatní výrobky od stejného výrobce.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018