Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nezdravá strava seniorů: Chybí jim tekutiny i bílkoviny do kategorie

Aktuality > Aktuality

Nezdravá strava seniorů: Chybí jim tekutiny i bílkoviny

Vydáno: 19.8.2020
Tisk článku
Autor: Fórum zdravé výživy
Nejčastější problémy ve výživě starších lidí

Nedostatek bílkovin a také tekutin, to jsou nejčastější problémy ve výživě starších lidí. Dost často jim totiž chybí chuť k jídlu a také nemají pocit žízně.

Článek, na jehož tvorbě se podílela PhDr. Tamara Starnovská, místopředsedkyně FZV.

Mezi tím, co mají jíst senioři, a tím, co náleží do jídelníčku lidí v produktivním věku, je rozdíl. Přitom právě tyhle dvě generace, zejména pokud se ta starší už neobejde bez pomoci, jedí stejná jídla. A to není dobře.

Jak vysvětluje PhDr. Tamara Starnovská, odborná konzultantka systémů nutriční péče v oblasti sociální a komunitní péče, důležité je všímat si, že organismus seniorů prochází fyziologickými změnami. Ty mohou vést k nedostatečnému příjmu stravy jak z hlediska kvality, tak i kvantity.

Jaké změny jsou nejčastější? V první řadě jde o již zmíněnou chuť k jídlu, je způsobená tím, že dochází k atrofii chuťových pohárků. Starší lidé také často nemají pocit žízně, což vede nejen k dehydrataci, ale také ke snížení chuti k jídlu. Tu zhoršují rovněž i problémy s chrupem a sliznicí v ústech, které podporuje případný umělý chrup.

Zhoršení stavu trávicí soustavy

Stárnutí těla také způsobuje, že vnitřní orgány nepracují tak dobře, snižuje se sekrece trávicích šťáv, činnost trávicího traktu a funkčnost tenkého střeva. To vede k horšímu vstřebávání živin ze stravy a jejich menšímu využití, stejně tak jako k průjmu a zácpě.

Zhoršená pohyblivost a špatný zrak zase seniory omezují v nákupech, ale i přípravě pokrmů, proto často končí na jednostranné a nevyvážené stravě.

Ti, co mají potíže s udržením moči nebo dokonce stolice, se obecně bojí jíst, aby to jejich potíže ještě nezhoršilo. Mentální problémy pak vedou k tomu, že na jídlo zapomínají zcela.

Zákusky místo kvalitní stravy

Nevhodně vyvážená strava je někdy způsobena také nedostatkem peněz, který vede ke konzumaci přílišného množství sacharidů, protože jsou levnější než kvalitní bílkoviny. „Vinou nevhodného stravování dochází ke zhoršování zdravotního stavu, zejména k poruchám imunity, k úbytku svalů, tím ke snížení hybnosti a narušení schopnosti o sebe pečovat. Starší lidé se tak mohou snadno dostat do začarovaného kruhu, z něhož naštěstí existuje cesta ven – s pomocí blízkého okolí,“ vysvětluje Starnovská.

Tato problematika se týká velké části populace, která se bude ještě zvětšovat. Počet lidí starších 65 let by se totiž měl do roku 2059 trvale zvyšovat až na úroveň 3,205 milionů lidí. Jejich podíl na celkovém počtu obyvatel by se tak měl zvýšit ze současných 19,2 procent na 30 procent.

Jak má vypadat jídelníček seniorů

Strava by podle Starnovské měla být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu, která bývá často snížená. V tomto směru hraje důležitou roli také kultura stolování, to znamená milá společnost, příjemné prostředí, dobře větraná místnost, pozitivní barvy a podobně.

Pokračování a celý článek najdete na stránkách časopisu Moje zdraví přímo zde.

 

Zdroj: Fórum zdravé výživy
          Ilustrace: Grifart

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021