Bezpečnost potravin

Nikl ve stravě

Vydáno: 18. 3. 2005
Autor:

Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.

Podle nejnovějšího hodnocení provedeného EFSA je významným zdrojem niklu, který lidé konzumují, voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní, z něhož se nikl vyluhuje. Z potravin jsou bohatšími zdroji niklu kakao, sója, ovesná mouka, lískové oříšky, mandle a luštěniny.

Zatím je známo, že inhalované soli niklu mají u lidí karcinogenní účinek, že někteří lidé trpí kontaktní alergií na nikl, ale není dostatek údajů pro stanovení limitní dávky niklu při orálním příjmu. U alergických osob může dávka 490 μg/den vyvolat zarudlý ekzém na rukou.

Příjem niklu stravou kolísá mezi 80 až 150 μg/den, ale při určité skladbě stravy může dosáhnout až 900 μg/den. V kombinaci s příjmem niklu z vody, příp. z kuchyňského náčiní, je to nadměrné množství.

Poznámka:

Podle směrnice EU pro minerální vody 2003/40 bude od r. 2008 platit limit  0,020 mg/l (20 μg/l), což je i nejvyšší mezní hodnota pro pitnou vodu 275/2004 Sb. podle české vyhlášky 275/2004.

 

EU Food Law, 2005, č. 195, s. 10

 

Další informace: Alergie na nikl