Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nikl ve stravě do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Nikl ve stravě

Vydáno: 18.3.2005
Tisk článku
Voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní jsou významným dodavatelem niklu. U citlivých osob mohou vzniknout ekzémy po příjmu 0,49 mg niklu za den.

Podle nejnovějšího hodnocení provedeného EFSA je významným zdrojem niklu, který lidé konzumují, voda, která zůstává v kohoutku přes noc, a kuchyňské náčiní, z něhož se nikl vyluhuje. Z potravin jsou bohatšími zdroji niklu kakao, sója, ovesná mouka, lískové oříšky, mandle a luštěniny.

Zatím je známo, že inhalované soli niklu mají u lidí karcinogenní účinek, že někteří lidé trpí kontaktní alergií na nikl, ale není dostatek údajů pro stanovení limitní dávky niklu při orálním příjmu. U alergických osob může dávka 490 μg/den vyvolat zarudlý ekzém na rukou.

Příjem niklu stravou kolísá mezi 80 až 150 μg/den, ale při určité skladbě stravy může dosáhnout až 900 μg/den. V kombinaci s příjmem niklu z vody, příp. z kuchyňského náčiní, je to nadměrné množství.

Poznámka:

Podle směrnice EU pro minerální vody 2003/40 bude od r. 2008 platit limit  0,020 mg/l (20 μg/l), což je i nejvyšší mezní hodnota pro pitnou vodu 275/2004 Sb. podle české vyhlášky 275/2004.

 

EU Food Law, 2005, č. 195, s. 10

 

Další informace: Alergie na nikl

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021