Bezpečnost potravin

Nová položka v databázi NBT organismů – Rýže odolná vůči onemocnění BLB

Vydáno: 1. 11. 2022
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN

Vědci z Missourské university vyvinuli s pomocí metody CRISPR-Cas9 rýži (Oryza sativa L.) rezistentní k onemocnění BLB (z angl. Bacterial leaf blight) způsobené bakterií Xanthomonas oryzae pv. Oryzae (Xoo) BLB je považováno za jedno z nejzávažnějších onemocnění rýže; v případě napadení rostliny během růstu mohou ztráty dosahovat až 70 %. 

Výzkumníci využili technologii CRISPR-Cas9 k zavedení mutací v promotorových oblastech transportních genů sacharózy (SWEET11, SWEET13 a SWEET14), jejichž exprese je nutná pro náchylnost k onemocnění BLB. Změny promotoru vedly ke ztrátě vazby TALes indukujících SWEET geny. Díky tomu rostlina získala široko-spektrální odolnost vůči chorobě zprostředkované Xoo. 

 

 

 

Více na: Rýže rezistentní k bakteriální chorobě BLB | BIOTRIN

Zdroj článku: BIOTRIN