Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nová položka v databázi NBT plodin – Rýže rezistentní k bakteriím do kategorie

Aktuality > Aktuality

Nová položka v databázi NBT plodin – Rýže rezistentní k bakteriím

Vydáno: 6.6.2022
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

Do databáze NBT plodin, kterou Biotrin vytvořil a zveřejnil v roce 2021, byla přidána nová položka – Rýže rezistentní k bakteriím

Stejně jako u ostatních plodin jsou i výnosy rýže nepříznivě ovlivňovány chorobami a škůdci. Celosvětově je za nejzávažnějšího patogena rýže považována bakterie Xanthomonas oryzae pv. oryzae (Xoo), která každoročně působí významné ztráty na jejich výnosech.

Je proto velký zájem co nejlépe ochránit úrodu před účinky Xoo. Jednou z cest, jak toho dosáhnout, je i použití metod nových technik šlechtění.

V tomto konkrétním případě provedla průlomovou práci skupina vědců z Iowa State University v Amesu (USA), kdy s pomocí metody TALEN získali geneticky editované rostliny japonské formy rýže stabilně rezistentní k bakteriím Xoo. 

Zdroj: Rýže rezistentní k bakteriím | BIOTRIN


Zdroj článku: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021