Bezpečnost potravin

Nová pravidla pro tvrzení o snížení cholesterolu

Vydáno: 19. 1. 2010
Autor:

Při uvedení na trh výrobku Danacol od Danone obsahujícího rostlinné steroly/stanoly bude požadována obsáhlejší informace pro spotřebitele ohledně vlivu na snížení nežádoucího LDL-cholesterolu.

Členské státy v souladu se Stálým výborem pro potraviny (SCF) schválily nové znění pravidel pro uvádění tvrzení o snižování LDL-cholesterolu jako důsledku aplikace fytosterolů. Došlo k tomu při schvalování žádosti společnosti Danone o použití tvrzení na výrobku Danacol.

Podle úřadu EFSA se projeví účinek fytosterolu (přidaného do žlutých pomazánkových tuků,  mléčných výrobků, majonézy či dresinků) na snížení cholesterolu o 7 až 10,5 % při denní aplikaci 1,5 až 2,4 g po dobu dvou až tří týdnů. Všechny tyto informace musí být na obalu uvedeny (navíc vedle informací požadovaných nařízením 608/2004/ES), aby zákazník měl možnost se rozhodnout. Stejná pravidla by měla platit i pro již dříve schválené výrobky firmy Unilever a Benecol obsahujícími rostlinné steroly nebo stanoly.

SCF také schválil, že referenční hodnoty pro kyselinu alfa-linolenovou (ALA, n-3 PUFA) a linolovou (LA, n-6 PUFA) při použití tvrzení o normálním růstu a vývoji dětí má být 2 g pro n-3 a 10 g pro n-6.

SCF odhlasoval zákaz  použití tvrzení o prevenci oxidačního poškození lipoproteinů pro komplex lykopenu se syrovátkou, který podle stanoviska úřadu EFSA není oprávněné.

EU Food Law, 2009, č. 418, s. 6-7

Předcházející informace:

Fytosteroly – součást funkčních potravin

Problémy s prokazováním zdravotního účinku

Jak konzumovat rostlinné steroly

Nové posuzování nezávadnosti fytosterolů

Nařízení 608/2004/ES o označování fytosterolů