Bezpečnost potravin

Nová pravidla USDA pro nutriční označování masa a drůbeže

Vydáno: 19. 4. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Od. r. 2012 bude v USA na vybraných druzích masa a drůbeže požadováno uvádění obsahu energie a množství celkových a nasycených tuků v gramech, a také % libového podílu.

Úřad FSIS (Food Safety and Inspection Services) amerického ministerstva USDA nedávno vyhlásil nové požadavky na označování masa a drůbeže platné od 1. ledna 2012. Cílem je pomoci spotřebiteli orientovat se při nákupu potravin pro zdravé stravování a vyhovět požadavku producentů masa na přípustnost nutričního tvrzení ve smyslu „s nízkým obsahem tuku“.

Označování se bude týkat 40 vybraných druhů baleného masa (např. kuřecí prsa bez kosti, hovězí steak, hamburger, mleté maso i krůtí) a požadované údaje mají být umístěny buď na obalu nebo viditelně v prodejně. Bude požadováno uvádět obsah energie (kcal) a množství celkových a nasycených tuků v gramech, a také % libového (beztukového) podílu.

Požadavky jsou uvedeny ve vládním deníku Federal Register.

Food Technology, 2011, č. 2, s. 15-16