Bezpečnost potravin

Nová směs snižuje kontaminaci patogeny

Vydáno: 3. 2. 2007
Autor: pospisilova

Směs vyrobená vědci ARS (Agricultural Research Service)  může přispět k redukci rizika kontaminace masa a drůbežích výrobků E. coli O157:H7 a salmonelami.

Výzkumníci z ARS v Texasu  vyvinuli směs na základě chlorečnanu, kterou přidávali do krmiva nebo napájecí vody dva dny před porážkou zvířat. Při zkrmování v dávce 0,5-5,0 % došlo k významnému snížení patogenů v trávicím traktu zvířat.
Ve studii se skotem zjistili pokles hladiny E. coli O157:H7 a snížení počtu buněk ve výkalech ze 100 000 na gram  na 100 buněk na gram. Podobné výsledky získali u ovcí a prasat. Přídavek směsi způsobil u kuřat pokles salmonel ze 37 na 2 % a u krůt ze 35 na 0 %.
ARS má patentovanou technologie výroby směsi. Plné znění zprávy je dostupné na adrese www.ars.usda.gov/is/pr/2006/061031.htm.