Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Nové posuzování bezpečnosti potravinářských aditiv: barvivo E 128 nevyhovělo do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Nové posuzování bezpečnosti potravinářských aditiv: barvivo E 128 nevyhovělo

Vydáno: 13.7.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Barvivo E 128 (červeň 2G) se v těle metabolizuje na anilin, který je pro člověka potenciálním karcinogenem.
Vědecký panel pro potravinářská aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC) uveřejnil dne 9. července 2007 stanovisko k bezpečnosti potravinářského barviva červeň 2G (E 128). Jde o první vyjádření ze série stanovisek, která bude EFSA vydávat v souvislosti s novým posuzováním bezpečnosti (nezávadnosti) většiny potravinářských aditiv.
Barvivo E 128 je schváleno pro použití v určitých uzenkách (breakfast sausages) a v mletém mase (burger meat). Na základě nového posuzování bezpečnosti došel EFSA-AFC k závěru, že aditivum E 128 může představovat určité zdravotní riziko, neboť se v těle přeměňuje na anilin, který se ve studiích na zvířatech projevuje jako karcinogen.
Na základě nových vědeckých poznatků nelze vyloučit, že karcinogenní potenciál anilinu je dán poškozením genetického materiálu buněk. Vzhledem k tomu, že nelze určit, jaké množství anilinu je pro člověka bezpečné (hodnota ADI byla stažena), dochází panel k závěru, že červeň 2G představuje zdravotní riziko. EFSA o tomto informoval Evropskou komisi. Úplné stanovisko EFSA–AFC bude v brzké době uveřejněno na internetové stránce tohoto vědeckého panelu. Mechanismus působení anilinu na vznik nádorů se bude dále objasňovat.
 
EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021